Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”En dröm som går i uppfyllelse” – i klippet betygsätter de utländska resenärerna den svenska midsommaren i Luleå. Foto: Simon Vikström/SVT

Utländska resenärer på plats för att fira midsommar i Luleå

Publicerad

Svenskt midsommar innebär för många en midsommarstång och sill. Chansen att uppleva den traditionen fick utländska gäster som besökte friluftsmuseet Hägnan i Luleå under fredagen.

Förra året lockades hundratals gäster till Hägnan under midsommar. Med det stora intresset så bestämde sig arrangörerna att göra om spektaklet.

– Förra året tror jag vi hade 22 olika nationer här. Högsta prio för de som kommer på besök är att få göra en egen krans med blommor och kvistar de hittar här, säger Erica Rönnbäck, museipedagog,

Från Denver till Luleå för att fira

En av besökarna var Nancy Gross och Stuart Thomas från USA. Då de skulle besöka en vän i Sverige passade de på att göra det under den finaste årstiden enligt dem själva.

– Vi har inget sådant här firande i USA. Det passade då vi ville göra ett besök under sommaren och även kunna se sommarsolståndet. Det är en dröm som går i uppfyllelse, säger Stuart Thomas.

Hör de utländska besökarna betygsätta den svenska midsommaren.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.