Omhändertagandet på akuten vid Sunderby sjukhus dröjde och patienten drabbades av en blodförgiftning. Foto: Arkiv, Linda Jones/SVT

Utvecklade blodförgiftning under långa väntetiden på Sunderby sjukhus

Publicerad

Region Norrbotten anmäler en händelse på akuten vid Sunderby sjukhus enligt lex Maria. En patient som drabbats av en fallolycka fick vänta så länge på omhändertagandet att denne utvecklade en blodförgiftning.

Ärendet anmäldes den 21 september och ska nu nagelfaras av Inspektionen för vård och omsorg (IVO). Händelseförloppet beskrivs kortfattat:

”Patient som inkommer till akutmottagningen efter fall. Omhändertagandet försenas och patienten hinner utveckla en sepsis under väntetiden”, står det i anmälan.

Konsekvenserna av den långa väntetiden beskrivs som förlängd vårdtid risk för allvarlig vårdskada.

Enligt anmälan ska patienten ha återhämtat sig efter blodförgiftningen.

Hälso- och sjukvårdspersonal är skyldig att bidra till att hög patientsäkerhet upprätthålls. I detta syfte ska personalen rapportera risker för vårdskador samt händelser som har eller hade kunnat medföra en vårdskada till vårdgivaren.

Vårdgivaren utreder

När vårdgivaren tar emot en sådan rapport ska händelsen utredas. Syftet ska vara att klarlägga händelseförloppet och vilka faktorer som påverkat, samt ge underlag för beslut om åtgärder för att hindra upprepning, eller att begränsa effekterna av sådana händelser om de inte helt går att förhindra.

Anmälan till IVO

Om vårdskadan är allvarlig ska vårdgivaren snarast anmäla den till tillsynsmyndigheten Inspektionen för vård och omsorg (IVO)

Källa: Socialstyrelsen

Bakgrunden till namnet lex Maria är en händelse på Maria Sjukhus i Stockholm 1936 då fyra patienter avled efter felbehandling. De hade injicerats med desinfektionsmedel i stället för med bedövningsmedel. (Wikipedia).

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer