Hör smittskyddsläkaren i Norrbotten, Anders Nystedt, berätta hur vaccinbråket vid corona-IVA i Piteå kan sluta. Foto: SVT/arkiv/Micke Nyberg

Vaccinbråket i Piteå kan sluta med att 31 anställda får totalt tre doser

Uppdaterad
Publicerad

Det uppmärksammade vaccinbråket vid corona-IVA i Piteå kan sluta med att 31 anställda kommer att få totalt tre doser.

– Arbetsgivaren kan välja att börja om med ett annat vaccin, säger smittskyddsläkaren Anders Nystedt.

Det var den 22 januari som 31 anställda vid corona-IVA i Piteå vaccinerades med överblivna doser av Phizers vaccin, som är specialiserat  för de som är över 65 år. Regionen har sedan lagt skulden för det inträffade på personalen och sedan bett om ursäkt för det.

Fjorton dagar kvar

Nu handlar det om om och när de 31 anställda ska få dos två och ett fullgott skydd mot covid-19.

Coronaviruset i Norrbotten

Det har redan gått 28 dagar, eller fyra veckor, sedan de fick första dosen och de anställda kräver klara besked i frågan.

–Det är viktigt att vi följer de intervaller som finns, men man kan inte få andra dosen för tidigt, utan först efter tre veckor och senast efter sex veckor, eller 42 dagar. Då vet man om att det fungerar bra,  säger smittskyddsläkaren Anders Nystedt.

Det innebär att det är två veckor eller fjorton dagar kvar till intervallgränsen för de anställda.

Kan få tre doser

Men vaccinbråket kan utvecklas annorlunda också.

– Har man börjat vaccinera så kan man antingen välja att fullfölja det och tjäna en dos vaccin per anställd eller så kan man börja om med det det vaccin som vi i vården skulle få,  Astras vaccin. Men det där är något som arbetsgivaren får diskutera med de anställda som vaccinerats. De har ju ett bra skydd redan nu med sina första doser, säger Anders Nystedt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Norrbotten

Mer i ämnet