• Viktigt meddelande:

    Till allmänheten i Lekeberg i Örebro län: Det kommunala dricksvattnet i Fjugesta, Gropen och Kvistbro kan vara förorenat och bör kokas före förtäring. För mer information lyssna på P4 Sveriges Radio eller gå in på Lekebergs kommuns hemsida. Läs mer

Vilka kommer att jobba som kommunalråd i Luleå? Efter Niklas Nordströms avgång står det klart att två kommunalråd ska väljas. Under tiden har Lenita Ericson ensam förtroendeuppdraget. Foto: SVT

Valberedningens ordförande: ”Vi ska välja två kommunalråd i Luleå”

Publicerad

Luleå socialdemokratiska valberedning har sitt första möte på onsdag och då inleds processen med att hitta Niklas Nordströms ersättare.
– Men vi ska välja två kommunalråd och inte ett, säger valberedningens ordförande Carina Sammeli.

Hon leder den elva personer starka valberedning som ska ta fram förslaget på de två personer som ska bli kommunstyrelsens ordförande och vice ordförande och kommunalråd i Luleå.

Och det blir en rekordsnabb intern process inom partiet.

Ingen vikarie

– Vårt representanskap har möte den 9 december och jag siktar på att vi ska ha vårt förslag klart tio dagar före det, alltså den 30 november. I samband med det ska vi också presentera förslaget, sannolikt på en presskonferens, säger Carina Sammeli.

Och någon vikarie för Niklas Nordström kommer inte att utses.

– Kommunstyrelsens ordförande och vice ordförande väljs av fullmäktige och vi tar inte in någon tillfällig nu. Lenita Ericson är tjänstgörande tills vi har en till.

Carina Sammeli tror att nomineringsstopp kommer att bli mellan femte och tionde november.

Två politiker väljs

Och hon tycker inte att det är så konstigt att två personer ska väljas för att en hoppat av.

– Vi gjorde likadant när Yvonne Stålnacke slutade. Då hade vi ute båda valen samtidigt. Om det visar sig att Lenita Ericson inte blir ordförande så har vi ingen vakans som vice ordförande och då drar vi tillbaka det valet, säger Carina Sammeli.

För Socialdemokraterna gäller fortfarande ”varannan damernas” på valsedlar och i samband med val.

– Det brukar vara vår inriktning att vi ska välja en man och en kvinna som ett lag. Planen är att lägga ett jämställt förslag. Det är det uppdrag som valberedningen har, säger hon.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer