Hör Per Andersson, säkerhetssamordnare på Haparanda kommun, om vårfloden som väntas slå till. Foto: Anders Öhlund/SVT

Sen vårflod väntas – vallar byggs för att skydda Haparanda

Uppdaterad
Publicerad

I Haparanda bygger man nu ut skyddsvallar för att skydda Ikano-området i Haparanda och delar av Torneå stad från vårfloden.

Höjningen är förebyggande arbete som genomförs via Torneå Stad.

– Vi har förstärkt vallarna med cirka 40 centimeter. På vissa håll har vi byggt nytt. SMHI har gjort en prognos för en kraftig och sen vårflod i Torneälven så det gäller att vara förberedd, säger Per Johansson säkerhetssamordnare i Haparanda.

Fått spränga bort is tidigare

Det är mycket snö i fjällen just nu som snart kommer smälta. Vissa år kan vårfloden bli kraftig med stora översvämningar, samlas det mycket is kan det bli ännu värre. Vissa år har man fått spränga bort isen så att vattnet kan forsa fram i älven.

– Vi informerar också fastighetsägarna just nu, det är på deras ansvar att skydda sina hus. Slutet på maj, början på juni kan vårfloden slå till på allvar i Torneälven, säger Per Johansson säkerhetssamordnare på Haparanda kommun.

”Snön kan smälta snabbt nästa vecka”

– På söndag och i början på nästa vecka ser det ut att bli kallare än normalt i hela landet vilket stoppar vårfloden lite grann. Men senare i veckan väntas torrare väder i norr och det drar in betydligt varmare luft söderifrån. Då kan snön kan smälta snabbt och orsaka kraftiga översvämningar, säger Deana Bajic, meteorolog på SVT.

Meteorologens prognos för vårfloden

Meteorolog Deana Bajic lämnar en prognos för vädret som kan påverka vårfloden.

– På söndag och i början på nästa vecka ser det ut att bli kallare än normalt i hela landet vilket stoppar vårfloden lite grann. Senare i veckan väntas torrare väder i norr och som det ser ut nu drar betydligt varmare luft in söderifrån och snön kan smälta snabbt vilket kan orsaka kraftiga översvämningar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.