Kenneth Backgård (NS) och Maria Stenberg (S).

Vann (S)trid om folkomröstning

Publicerad

Regionrådet Maria Stenberg vann striden om en folkomröstning i Norrbotten om ett storlän. Förvaltningsrätten skriver nu i en dom att det inte var olagligt att säga nej.

Storlänsreformen drogs tillbaka eftersom det inte fanns en politisk majoritet för det på riksplanet.

Men sjukvårdspartiets ledare ville ändå se en regional folkomröstning eftersom tillräckligt många namn samlats in för det och för att att frågan kan komma upp igen efter valet 2018.

”Får inte besluta”

Regionfullmäktige valde dock att säga nej till det med enkel majoritet som i det här fallet betyder en enda röst.

Sjukvårdspartisterna Kenneth Backgård och Dan Ankarholm överklagade beslutet till förvaltningsrätten för att de ansåg att det var olagligt.

Sjukvårdspartiets Kenneth Backgård med de tre lådorna som innehåller namnunderskrifterna.

”Fullmäktige kan besluta om att en sådan skrivelse kan tillställas regering och riksdag. Det ligger inom den kommunala kompetensen”, skriver de i överklagan.

Men förvaltningsrätten gick på regionledningens linje, att det är regeringen och inte regionen som beslutar i frågan och att det så kallade folkinitiativet inte är en fråga som region Norrbotten får besluta om.

”Död och begraven”

”Det kan inte anses att de klagande skulle ha visat att regionfullmäktiges beslut att avslå folkinitiativets begäran om folkomröstning skulle ha varit olagligt eller tillkommit på otillbörligt sätt. Överklagandet ska därför avslås”, skriver förvaltningsrätten.

Regionrådet Maria Stenberg är mycket nöjd med domen.

– Det visar ändå att vi i majoriteten fattade ett riktigt beslut och att vi kunde göra det med enkel majoritet. Man kan ju inte ha en folkomröstning om en fråga som inte finns. Nu tycker jag att vi kan lämna den här frågan bakom oss.

– Regionreformen är död och begraven. Det sade det ansvariga statsrådet Ardalan Shekarabi för en vecka sedan när vi hade ordförandedag på SKL.

Sjukvårdspartiets ledning tycker fortfarande att en folkomröstning skulle kunna hållas.

– Men vi har inte hunnit diskutera domen och om vi ska överklaga eller inte, men vi ska föra den diskussionen, säger Kenneth Backgård (NS).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.