”Våra tankar går till de anhöriga”

Uppdaterad
Publicerad

En 23-årig man omkom tidigt på måndagsmorgonen efter att en bandvagn gått genom isen utanför Boden i samband med en militärövning.

Det är fortfarande oklart varför olyckan inträffade å händelsen ska nu utredas av både polisen och Försvarsmakten.

– Det är med stor sorg vi beklagar detta. Mina och hela regementents tankar går självklart till de anhöriga och våra medarbetares närmaste kamrater, säger Mikael Frissell.

Det var sent på söndagskvällen som en bärgnings-bandvagn gick igenom isen strax utanför Boden. Bandvagnen var med i en militärövning som går under namnet Vintersol.

Dödsolycka under ”Vintersol”

Svåra förhållanden

I vagnen färdades två personer, en förare och en bandvagnschef. Chefen lyckades ta sig ut men föraren blev kvar å först fyra timmar efter olyckan lyckades man få ut den 23-årige mannen.

Varför tog det så länge att få ut den här personen?

– Först och främst så gjorde vi räddningsinsatser med personal i vagnar intill den här vargen, hoppade i det kalla vattnet och försökte få upp vår kamrat, men misslyckades, säger Mikael Frissell och fortsätter:

– Därefter fick vi satsa på att få fram bärgningsfordon som har försökt bärga upp vagnen, men det var under svåra förhållanden så det var först klockan tre vi fick upp den. Och då konstaterade en läkare att min medarbetare var avliden.

Men det är fortfarande oklart varför olyckan inträffade. Enligt Försvarsmaktens säkerhetsbestämmelser ska man inte köra på blötmark eller isar, men man vill inte uttala sig om det handlar om en felnavigering.

”Var traumatiskt för alla”

Norrbottens regemente tar paus från övningen under måndagen medan övriga förband fortsätter.

– Det var traumatiskt för alla inblandade och det var väldigt känslosamt. Räddningstjänsten erbjöd dem att åka till Sunderby sjukhus, men de ville vara kvar i regementets hägn och vara bland sina kamrater, säger Ulf Siverstedt, ställföreträdare regementchef.

Under eftermiddag hölls även en minnesstund för den avlidne mannen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Dödsolycka under ”Vintersol”

Mer i ämnet