Hör vårdförbundets ordförande om hur de ser på de kritiserade ansiktsskydden. Foto: SVT Norrbotten

Vårdförbundet om kritiserade ansiktsskydden: ”Värsta konsekvensen är att smittspridningen ökar”

Uppdaterad
Publicerad

Efter SVT Nyheter och Uppdrag Gransknings avslöjande blev det klart att Region Norrbotten stoppar användandet andningsskydd av samma modell som kritiserade kinesiska andningsskydden, som underkänts i två tester. Någonting som glädjer Vårdförbundets ordförande i Norrbotten.

– Den värsta konsekvensen bland personal och bland patienter ökar. Att man inte har nog bra skyddsutrustning, säger Camilla Eriksson Sundberg, ordförande i Vårdförbundet Norrbotten.

Uppdrag gransknings och SVT Nyheters kartläggning visade att skydd av samma modell som de kritiserade kinesiska andningsskydden S. sangso, som underkänts i två olika tester och nu senast av Totalförsvarets forskningsinstitut (FOI), har skickats ut av Socialstyrelsen.

Coronaviruset i Norrbotten

Förklaringen till att de underkändes var att de släppte in upp till sju gånger så mycket vattendroppar jämfört med de tillåtna värdena.

I går, tisdag, sa Region Norrbotten att de kommer att fortsätta använda ansiktsskydden men under onsdagen ändrade de sig efter att ha pratat med Socialstyrelsen om deras rekommendationer.

I videon ovan hör du Vårdförbundets ordförande Camilla Eriksson Sundberg om beslutet att stoppa ansiktsskydden.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Norrbotten

Mer i ämnet