Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Vårdplatsbristen på akuten vid Sunderby sjukhus har förvärrats. Undersköterskan Christina Berg har nu sagt upp sig och sjuksköterskan Nadja Ståhl funderar på att göra samma sak. Hör de i klippet. Foto: Micke Nyberg/SVT

Personal vid Sunderby sjukhus har fått nog av stress: ”Jag har sagt upp mig”

Uppdaterad
Publicerad

Vårdplatskrisen vid Sunderby sjukhus har förvärrats, framförallt på akutmottagningen. Bland annat har patienter som behöver vård i livets slutskede tvingats ligga i korridorerna på akuten. Undersköterskan Christina Berg har nu sagt upp sig, och fler kan komma att göra samma sak.
– Att se dessa patienter fara illa gör ont i hela mig, säger hon.

Vårdplatsläget vid Sunderby sjukhus är mycket ansträngt och region Norrbotten letar lösningar som ska förbättra situationen, enligt ett pressmeddelande som kom i går kväll.

Men många i personalen har nu fått nog av stress och det de upplever som en dålig arbetsmiljö,

– Jag har sagt upp mig. Det var ett stort och tråkigt beslut för mig, men ett nödvändigt beslut. Jag älskar min arbetsplats. När det funkar som det ska är det världens bästa arbetsplats, men att se dessa patienter fara illa gör ont i hela mig, säger undersköterskan Christina Berg på akutmottagningen till SVT.

”Grät när jag åkte hem från jobbet”

Och hennes arbetskamrat Nadja Ståhl funderar på att sluta på grund av den rådande situationen, hon tror även att fler kommer göra samma sak.

– Jag grät när jag åkte hem från jobbet häromdan för att jag känner mig otillräcklig.

”Läget är riktigt besvärligt”

Den som citerades i Region Norrbottens pressmeddelande var Mattias Josefsson, verksamhetschef för länets akutmottagningar och IVAK-enheter.

”Vi har inte tillräckligt många bemannade vårdplatser på sjukhuset. Det innebär att patienter tvingas ligga kvar på akuten samtidigt som inflödet av människor fortsätter. Läget är riktigt besvärligt och har lett till långa väntetider” säger han.

SVT Nyheter Norrbotten har flera gånger under tisdagen sökt honom för en intervju, men inte lyckats nå honom.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.