Nu backar Vattenfall om den avbrutna bredbandsutbyggnaden i Jokkmokk och lovar att slutföra projektet till det överenskomna priset Foto: Helena Landstedt, TT

Vattenfall backar om bredbandsutbyggnad

Uppdaterad
Publicerad

Vattenfall backar nu om den avbrutna bredbandsutbyggnaden i Jokkmokk och lovar att slutföra projektet till det överenskomna priset – 800.000 kronor.

– Det är mycket bra i så fall, säger Henrik Blind (MP).

Jokkmokks kommun och Vattenfall har skrivit avtal om så kallad samläggning av fiberkabel i samband med att bolaget lägger ned andra kablar.

Men halvvägs mellan Jokkmokk och Vuollerim, i byn Skällarim, stoppades projektet eftersom Vattenfall krävde dubbelt så mycket betalt – 1,6 miljoner kronor.

”Blev mer kostsamt”

Jokkmokks kommuns ledning var då tvungen att hitta en annan lösning för sträckan Skällarim-Vuollerim, ett femtonårigt hyresavtal för två mil fiberkabel av IT-Norrbotten  för 786.000 kronor.

Men eftersom kommunen ansökt om bygdemedel för investeringen så skulle de verkliga kostnaden bli 196.500 kronor, enligt kommunstyrelsens beslut.

Beslutet fattades av Vattenfall Distribution och motiverades av att terrängen var besvärligare än väntat och krävde merarbete.

– Tyvärr kan vi konstatera att det varit oklarheter i kommunikationen mellan oss och kommunen angående samläggningen. Att den blev mer kostsam jämfört det som tidigare diskuterats ska inte kommunen lastas för och det är den överenskomna summan om 800.000 kronor som kommunen ska betala. Vi tar kontakt med kommunen och hoppas att det löser sig på ett bra sätt, säger informatören Heidi Stenström i en kommentar.

”Som Kim Jung-un”

Oppositionsledaren Roland Boman (FJK) menar att Vattenfall verkar lida brist på branschkompetens och social kompetens.

– Det kompenserar de med en stenhård centralstyrning som skulle göra Kim Jong-un i Nordkorea grön av avund, men de är känsliga när deras förfaranden granskas, kopplat till deras krav att leverantörernas avtal ska sänkas med 20 procent i år.

Miljöpartiets gruppledare Henrik Blind är lite överraskad över att Vattenfall backar i frågan.

– Det var som fasen, men det är mycket bra i så fall. Det ska bli spännande att följa det här i fortsättningen, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.