Vattenmängden i Lina älv täcker inte Hybrits behov för den nya vätgasfabriken i Gällivare. Foto: Arkiv/SVT

Vattenbrist hotar Hybritprojektet – älven räcker inte till

Publicerad

Vattenmängden i Lina älv räcker inte till för Hybrits behov när fossilfritt stål ska produceras och nu utreds andra alternativ.

En etablering i Vuoskojärvi i Gällivare är inte längre aktuell, utan det är fortfarande Vitåfors i Malmberget som gäller.

Samarbetsföretagen i Hybritprojektet, LKAB, SSAB och Vattenfall har tidigare gått ut med uppgiften att demonstrationsanläggningen för vätgas och järnsvamp kommer att byggas i anslutning till gruvföretagets anläggning i Vitåfors.

Ingen flytt till Vuoskojärvi

Men vattnet i Lina älv räcker inte till på årsbasis för vätgasfabrikens behov och därför måste Hybrits ledning tänka om.

– Vi har i vårt kompletterande samråd utrett alternativet Vuoskojärvi, där vi eventuellt skulle lägga vätgasproduktionen, men det har vi inte gått vidare med. Vi planerar för att lägga alla delar av anläggningen inom Vitåfors industriområde, säger Hybrits vd Eva Vitell.

Vattenfrågan utreds

Och alternativa vattenkällor utreds.

– Det alternativ vi tittar på är placering inne på Vitåfors industriområde och vattenfrågan är något som utreds. Vi kommer att redovisa det i detalj när ansökan till mark-och miljödomstolen lämnas in, säger LKAB:s presschef Anders Lindberg.

Han vill inte svara på fler frågor om när, var eller hur för Hybritprojektet.

– Vi har inte mer att säga om detta än det jag redan har sagt, säger han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Fossilfri ståltillverkning

Mer i ämnet