På grund av en vattenskada tvingas Kullens förskola på Hertsön i Luleå stänga och barnen flyttas tillfälligt till Dungens förskola. Bilden är en arkivbild. Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT

Vattenläcka tvingar förskola på Hertsön att stänga

Uppdaterad
Publicerad

Nybyggda Kullens förskola på Hertsön i Luleå har i dag tvingats stänga då det inträffat en vattenläcka i matsalen. På grund av vattenskadan flyttas barnen tillfälligt till Dungens förskola på Hertsön.

Det var tidigt på måndag morgon som personalen på Kullens förskola upptäckte att golvet i matsalen och omkringliggande lokaler var täckta av vatten. Det låg mellan en till två centimeter högt vatten på golvet.

”Tur i oturen”

 Det går cirka 34 barn på Kullens förskola och de får nu gå på Dungens förskola medan lokalerna blir åtgärdade efter vattenskadan.

– Det är tråkigt att det har hänt men det är bara att göra det bästa av situationen. Tur i oturen är att det är sista veckan innan vi har sommarstängt, säger Maria Stark, utvecklingsledare förskolan, barn- och utbildningsförvaltningen.

Orsaken till vattenskadan

Anledningen till vattenläckan är att kopplingen till kallvattnet i ett utanpåliggande vattenrör i taket gått isär. När personalen på morgonen upptäckte vattnet på golvet så ringde de till räddningstjänsten som snabbt var på plats, stängde av vattenleveransen och sög upp vattenmassorna.

Under dagen har det genomförs ett antal åtgärder vid Kullens förskola. Bland annat felsökning och fuktmätning. Entreprenören för bygget räknar med att det inte ska vara så stort arbete att återställa förskolan i brukbart skick igen.

Föräldrar hålls informerade

Enligt planeringen skulle Kullens förskola hållas sommarstängt från och med nästa vecka och fem veckor framåt. Barn- och utbildningsförvaltningen kommer att informera berörda föräldrar när de åter kan lämna sina barn på Kullens förskola.

Det var i början av året som nybyggda Kullens förskola öppnade sina lokaler.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.