Reformisterna inom S: ”Entusiasmen här i Luleå och Norrbotten är stor”

Uppdaterad
Publicerad

Nu vill Reformisterna, en förening inom Socialdemokraterna, locka fler medlemmar i Norrbotten. De vill att partiet ska dra mer åt vänster.

Först kom den nylanserade S-föreningen till Kiruna och i veckan bjöd man in till möte i Luleå. Reformisternas besök i Kiruna lockade ett 40-tal intresserade varav fem gick med i den nya S-föreningen. I Luleå kom det dubbla och här anslöt sig 26 personer, vilket är rekord i alla svenska kommuner som gruppen inom socialdemokraterna besökt.

– En av våra sju punkter är regionalpolitik. Och vi har en tanke och en lösning på hur man skulle kunna få välfärden att bli mer jämlik över hela landet. Och det upplever jag är ett av de stora missnöjena i Norrbotten, säger Gabriella Bauer som är medlemsansvarig vid Reformisterna.

De kallar sig Reformisterna och beskriver själva politiken som radikal och det mest progressiva sedan arbetarrörelsens efterkrigsprogram 1944.

Fokuset ligger på fördelningspolitiken

Daniel Suhonen som är debattör och en av grundarna till Reformisterna menar att socialdemokratin lider av blodbrist men att det går att åtgärda.

– Välfärdsstaten är på svältkost och det är det också som gör att demokratin hotas i vårt land, att människor dras till ytterlighetspartier, alltså vad är demokratin till för, vad gör den för mig. Så jag tror att socialdemokrater och alla andra politiska djur i Sverige skulle må bra av mer välfärdsreformer och det är det vi föreslår, säger Daniel Suhonen.

– Entusiasmen här i Luleå och Norrbotten är stor. Och vi har haft ett 30-tal möten runt om i landet under våren och 1500 medlemmar har värvats till vår S-förening, säger Daniel Suhonen som beskriver hur de vill finansiera sina reformer i klippet här ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.