En namninsamling är i gång i syfte att få till en folkomröstning om framtiden för skolorna i Luleå. Bilden är från skoldemonstrationen den 23 april. Foto: SVT

Vill folkomrösta om skolornas framtid i Luleå

Publicerad

Nu startar gruppen Hela Kommunen Ska Leva Och Lära en namninsamling i syfte att få tillstånd en folkomröstning om framtiden för skolorna i Luleå.

Namninsamlingen inleds med en uppstart kommande lördag och gruppen skriver på Facebook att man räknar med att få ihop tiotusen namnunderskrifter som krävs för att få frågan om en en folkomröstning att behandlas av kommunfullmäktige.

Vill stoppa centralisering

Syftet är att stoppa planerna på centralisering och stordrift av Luleå kommuns skolor och förskolor, menar gruppen. Man vill också att en utvecklingsplan tas fram för skolan i Luleå.

Skolbesparingar i Luleå

Med tanke på den starka opinionen är vi övertygade att det kommer gå lätt att samla underskrifter, skriver Hela Kommunen Ska Leva Och Lära.

Stora nedskärningar

Bakgrunden till namninsamlingen är de stora nedskärningar som skolan i Luleå ska genomgå under kommande år och som bland annat lett till att flera skolor och förskolor ska läggas ned.

Sammanlagt ska kommunen göra nedskärningar på 370 miljoner kronor till och med år 2022.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skolbesparingar i Luleå

Mer i ämnet