Kammaråklagare Klara Dahlström. Foto: SVT.

Vill se tre års fängelse för misshandeln

Uppdaterad
Publicerad

Åklagaren Klara Dahlström yrkar på tre år långa fängelstraff för de tre män som misstänks ha misshandlat Hagamannen. Försvarsadvokaterna sågar delar av utredningen och vill att deras klienter försätts på fri fot – och det gör trion tills dess att domen kommer.Till åhörarnas stora jubel.

Dahlström säger i sitt slutanförande.

– Det är försvårande att de väljer att ta lagen i egna händer. Att straffa en person som redan avtjänat sitt straff. Vi har det rättssystem vi har i Sverige, och det är viktigt att upprätta de principerna.

Hagamannen

Hon säger att alla misstänkta ska dömas för den åtalade gärningen. Hon anser att straffvärdet ska ligga uppemot tre år och det finns ingen annan påföljd än fängelse. Hon tycker också att det är uppenbart att vittnen har blivit påverkade innan rättegången.

Hagamannens advokat håller med

Marko Tuhkanen håller med om åklagarens straffvärde på tre år. Han menar också att det är viktigt att avskräcka andra att göra liknande saker

– Man ska beakta följderna för målsägande genom förstörd skolgång, och längre tid att återanpassa sig i samhället samt rädsla och oro inför framtiden.

Tuhkanen säger att ett fegare angrepp får man leta efter.

– Man väljer att påbörja angreppet bakifrån och så slår man till. Sedan fortsätter det i samma fega stil.

Ifrågasätter grov misshandel

Försvarsadvokaten Hans Östberg menar att det inte är helt klart uträttat vad som egentligen har inträffa. Ooch att man bör fundera på vad det är för gärning man ska bedöma.

– Den misshandeln han har utsatts för är allvarlig. Man kan ifrågasätta om den ska bedömas som grov misshandel eller som en misshandel av normalgraden.

Sågar vittneskonfrontationen

Östberg riktar även skarp kritik till utredningen. Bland annat till vittneskonfrontationen, då huvudvittnet hade sett hur två misstänkta såg ut på Facebook, innan den genomfördes. Det ät huvudvittnet som pekat ut två av tre gärningsmän med hundra procents säkerhet.

– Hur i hela fridens namn ska man då kunna bedöma hans uppgifter? Konfrontationen är diskvalificerad, säger han.

Han vill att hans klient frias och sätts på fri fot.

– Jag menar att bevisningen i det här målet bygger på hypotesen att killarna har varit på platsen. Men har de utfört gärningen? Man ska hellre fria än fälla om det råder osäkerhet, och min slutsats är att bevisningen inte är tillräcklig. Min klient ska frikännas och sättas på fri fot.

Vill se de andra två frias

Även försvarsadvokaterna Jens Arnhof och Göran Lundvik vill se sina klienter friade.

– Målet avgörs av den muntliga bevisningen. Håller detta för en fällande dom blir jag lite rädd, säger Arnhof och syftar på vittnesuppgifterna där ingen riktigt kan säga exakt vad som har hänt.

– Räcker det här för att komma upp till ribban att det är ställt utom allt rimligt tvivel? Svaret är ett rungande nej, säger Göran Lundvik.

Tingsrätten meddelar domen fredagen den 13 november. Fram tills dess släpps männen fri från häktet – något som många av åhörarna jublade över. Att de försätts på fri fot tyder också på att det inte kommer att bli långa fängelsestraff.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Hagamannen

Mer i ämnet