Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Tillståndsprocessen för de nya större vindkraftverken i Markbygden dröjer och arbetet har bromsats upp. I klippet hör du Kristina Falk, tillståndsansvarig på Svevind, och Fredrik Bäcklund, operativ chef på Svevind. Foto: Beatrice Karlsson/SVT

Bygget av Europas största vindkraftpark dröjer: ”Önskar processen gick snabbare”

Uppdaterad
Publicerad

Vindkraftsparken i Markbygden i Piteå kommun, som ska bli Europas största, kommer nu få betydligt färre kraftverk med större kapacitet. Tillståndsprocessen dröjer och arbetet har bromsats upp.

Det är bolaget Hästliden, som ägs av Svevind, som vill bygga vindkraftverk på 300 meter i Markbygdens tredje etapp. I dagsläget ligger tillståndet på 200 meter.

Det innebär att den ursprungliga planen på 1101 vindkraftverk, istället bli 700.

Vindkraftverken i Markbygden

– Vi vill göra det bästa för att ta tillvara på vindenergin. Genom att bygga vindkraftverk som producerar mer energi så kan antalet verk i området Hästliden minska från 105 till 85, säger Fredrik Bäcklund, operativ chef på Svevind. 

Byggandet dröjer

Men planen att bygga högre och effektivare vindkraftverk dröjer för när ärendet nu har hamnat hos Försvarsmakten.

– Jag önskar att det fanns fler människor som kunde hantera tillståndsansökan så att processen gick snabbare, säger Kristina Falk, tillståndsansvarig på Svevind.

Idag är 430 vindkraftverk byggda.

I klippet berättar Fredrik Bäcklund och Kristina Falk om planerna på 300 meter höga vindkraftverk i Markbygden.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vindkraftverken i Markbygden

Mer i ämnet