– Jag förstår inte att hon är borta, inte riktigt alla dagar iallafall,säger Viola Walkeapää som på grund av besöksförbudet inte kunde träffa sin mor innan hon gick bort på äldreboendet. Foto: Stefan Karlsson, Sameradion & SVT Sápmi

Violas mamma dog på stängda äldreboendet: ”Förstår inte hon är borta”

Uppdaterad
Publicerad

I våras träffade SVT Oddasat Viola Walkeapää från Porjus, som på grund av äldreboendets besöksförbud bara fick träffa sin mamma genom en glasruta. Det var sista gången hon såg sin mor frisk och på benen.

– Då tänkte jag att snart blir det sommar och då får vi träffas, då får vi vara ute och träffas, säger Viola Walkeapää till SVT Oddasat och Sameradion.

Fick träffa henne några timmar

Men så blev det inte. I slutet av maj, två och en halv månad efter att de senaste gången hade fått vara tillsammans, somnade hennes mor in lugnt och stilla. Viola fick träffa henne några timmar innan hon gick bort, rapporterar SVT Oddasat och Sameradion.

Coronaviruset i Norrbotten

– Jag förstår inte att hon är borta, inte riktigt alla dagar iallafall, det är ju så att man tänker att nu ska jag göra det och det och sen ska jag fara till mamma och kolla några gamla filmer.

I videon ovan berättar Viola hur hon tror att sorgeprocessen kan påverkas av covid-19.

Ingen traditionell begravning för Violas mor

På grund av coronapandemin införde Jokkmokks kommun besöksförbud på äldreboendena tre veckor före Sveriges regering beslutade att göra detsamma för hela landet. Kommunen håller kvar besöksförbudet och har klarat av att hålla coronaviruset utanför dörrarna på sina äldreboenden.

Coronaviruset ledde även till att familjen inte kunde hålla en traditionell samisk begravning. I videon ovan berättar Viola Walkeapää hur de gjorde och hur den senaste tiden utan hennes mamma har varit.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Norrbotten

Mer i ämnet