Artisten Zacke på #killmiddag i Luleå. Foto: SVT

Zacke: ”Det är många grejer som män inte får göra”

Uppdaterad
Publicerad

I ett försök att minska våldet och de sexuella ofredanden på festivaler, hölls en killmiddag i Luleå i går. Artisten Zacke var en av ett tiotal deltagare.

Det var efter fjolårets festivaler och diskussioner om sexuella trakasserier som konceptet #killmiddag skapades. En grupp män ville att debatten skulle ändras från att handla om hur kvinnor skulle ändra sitt beteende till att handla om männens beteende.

– Min bild av vad en riktig man är har skiftat med tiden. När jag var yngre var det en ganska macho gestalt som var en man. Nu har jag en lite mer svävande bild, säger artisten Zacke som var med på middagen i Luleå.

LÄS MER: Säkerhet i fokus på festivalen

Dessutom tyckte gruppen att det saknades ett tryggt rum där män kunde dryfta ämnen som kärlek, vänskap, våld och porr. För att hjälpa middagarna på traven finns numera till och med samtalsguider att hämta på nätet.

LÄS MER: Här är #killmiddags uppvärmningsfrågor

Låter män prata med män

Zacke tror att många män har lättare att prata med kvinnor, och att det uppfyller ett syfte att det här bara är män som pratar med varann.

Anders Finnberg från organisationen MÄN som nyligen startade upp i Luleå var också med på Luleåmiddagen.

– Det finns många destruktiva mansnormer. Många känner sig nog inte trygga i det, säger han.

Det var arrangörerna av den pågående Hamnfestivalen i Luleå, tillsammans med organisationen MÄN Luleå, Make Equal och RFSU, som tyckte #killmiddag-konceptet var bra och bjöd in till det.

Tråkiga mansfakta:

  • Var 5:e man saknar en nära vän
  • 70 procent av alla som tar sitt liv är män
  • 67 procent av alla hemlösa är män
  • 87 procent av all misshandel begås av män
  • 60 procent av de som utsätts för misshandel är män

Källa: SCB och #killmiddag

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.