Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Kian har missat mycket av sin skolgång under vårterminen. Hör mamma Moa berätta varför i klippet. Foto: Viktoria Kvarnbrant/SVT

10-årige Kian får inte anpassad skolskjuts – missar undervisning

Uppdaterad
Publicerad

10-årige Kian går i en särskilt anpassad undervisningsgrupp på Odenskolan, en mil från sitt hem i Hampetorp.

– Men eftersom skolskjutsen inte är anpassad efter Kians funktionsnedsättning har han missat mycket av skolan under våren, säger hans mamma Moa Lindroos.

För drygt ett halvår sedan ansökte Kians mamma Moa Lindroos om anpassad skolskjuts hos Örebro kommun för sin son Kian, för att han ska kunna ta sig till och från Odenskolan. Detta efter att kommunen flyttat Kian från Hampetorps skola.

Enligt Moa Lindroos var hon i ansökan tydlig med Kians begränsningar utifrån hans diagnos. Bland annat upplever han ljud och intryck starkare än andra barn. Därför är extra viktigt med förutsägbarhet i vardagen för att han ska klara av sin dag i skolan, menar hon.

Schema för dagen

– Både i skolan och hemma har han ett schema för hur dagen ska se ut. Det är för att energispara och förutsäga dagen. När han ska hämtas upp med skolskjutsen behöver han till exempel veta vilken bil som kommer, när den kommer och vilken chaufför det är, säger Moa Lindroos.

Men skolskjutsen som startade för ett halvår sedan har hittills inte fungerat för Kian. Det är ofta olika chaufförer som kommit och hämtat honom på morgonen, konstaterar Moa.

”Inte insatta”

– Många är dessutom inte insatta i hans problematik. Ibland spelades musik i bilen och ljudnivån kunde överlag vara hög. Det gjorde Kian orolig.

Hon menar att ingen gör något för att lösa problemen.

– Och vi är inte ensamma, det här är ett samhällsproblem. Här lägger kommunen kostnader på att anpassa en skola för att det ska fungera och så får vi inte ens ut något av det för att skolskjutsen som ska vara anpassad inte är det.

Grundskolenämndens ordförande i Örebro, Jonas Hård, menar att kommunen ser över hur hur samarbetet med regionen ska kunna stärkas ytterligare i frågan om anpassad skolskjuts.

I klippet berättar Moa Lindroos mer om familjens situation.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.