12 års fängelse för Örebrovåldtäkter

Uppdaterad
Publicerad

I fem års tid har han överfallit kvinnor i Örebro. I dag kom tingsrättens dom. Serievåldtäktsmannen Niklas Eliasson döms till tolv års fängelse.

24-årige Niklas Eliasson fälls för 13 av de 15 överfall som han åtalats för. Straffet, tolv års fängelse, var lägre än de fjorton år som åklagaren Pia Åsberg hade yrkat på.

-Jag kan konstatera att tingsrätten har dömt Eliasson i stort sett helt och hållet utifrån hans egna erkännanden oavsett vad målsäganden har berättat, säger hon till SVT Tvärsnytt.

Serievåldtäktsmannen Eliasson

Vad tycker du om det?

-Jag tycker att man kanske har tagit lite för lite hänsyn till just vad målsäganden har berättat har hänt vid de tillfällena, säger Pia Åsberg.

Advokaten: ”Positivt”

Eliassons försvarsadvokat Margareta Arvidsson hade yrkat på ett lägre fängelestraff än fjorton år.

-Tingsrätten har beaktat vissa förmildrande omständigheter som vi framförde, man har inte gått på åklagarens linje om längsta möjliga straff. Det är naturligtvis positivt, säger Margareta Arvidsson.

Eliasson har genomgått en rättspsykiatrisk undersökning, som visade att han inte lider av en allvarlig psykisk störning i lagens mening och därmed kan dömas till fängelse. Han har dock en psykisk diagnos, som tingrätten har tagit hänsyn till i straffbedömningen. Även hans erkännanden har vägts in.

-Hans aktiva medverkan och hans psykiska hälsa är strafflindrande, säger domaren Per Grevesmühl till Tvärsnytt.

Stort skadestånd

Eliassons kvinnoöverfall inleddes 2005 och pågick fram till dess att han greps i oktober 2010. Flera av överfallen var råa, vid några fall band han kvinnorna med buntband.

Förutom tolv års fängelse så ska Niklas Eliasson också betala ett stort skadestånd. Sammanlagt handlar det om 732.000 kronor till de drabbade kvinnorna, samt 50.000 kronor till Brottsoffermyndigheten.

Varken åklagaren eller Eliassons advokat har hittills bestämt om de kommer att överklaga eller ej. Men Margareta Arvidsson har tidigare sagt att Niklas Eliasson helst inte överklagar.

-Jag ska gå och prata med honom nu. Jag ska gå igenom domen i detalj med honom och ta ställning till om vi ska överklaga eller acceptera den, säger Margareta Arvidsson.

Tvärsnytts Marcus Carlehed rapporterar från rätten

De här brotten döms han för

Niklas Eliasson döms för:

Två grova våldtäkter, vid Eurostop respektive Ullavigatan.

Sex våldtäktsförsök

Två fall av sexuellt ofredande

Ett rånförsök

Två misshandelsfall

Ett olaga hot

Ett ringa vapenbrott

Eliasson frias från:

Två våldtäktsförsök, ett rån och en misshandel.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Serievåldtäktsmannen Eliasson

Mer i ämnet