Psykologen Jonas Lennestål anser att fler sexualbrottslingar borde dömas till vård. Foto: SVT

”Döm sexualförbrytare till vård och inte fängelse”

Uppdaterad
Publicerad

Sexualbrottslingar borde dömas till rättspsykiatrisk vård istället för fängelse för att minska risken för återfall – det anser psykologen Jonas Lennestål, som är expert på sexuellt våld.
– De skulle släppas ut när de var friska och man skulle kunna ställa krav vid frisläppandet, säger han.

Trots att Kriminalvården bedömer att det finns risk för återfall i nya brott släpps många sexualförbrytare ut innan hela strafftiden är avtjänad. I Sverige blir i stort sett alla villkorligt frigivna efter två tredjedelar av strafftiden.

Hagamannen, som är en av Sveriges värsta serievåldtäktsmän dömdes till 14 års fängelse men släpptes ut efter drygt nio år.

Nu släpps Niklas Eliasson, som överföll 14 kvinnor innan han kunde gripas. Han släpps ut trots risk för nya brott, och att fyra år av straffet är kvar.

– Serievåldtäktsmän är i stort sett notoriska återfallsförbrytare. De har återfallit i samma brott gång på gång, och oftast under lång tid, säger psykologen Jonas Lennestål.

Hög återfallsrisk

Efter frisläppandet är det en av tre serieförbrytare som begår nya brott. Men enligt Jonas Lennestål går sexualbrottslingarna att bota.

– Ja definitivt. Två av tre återfaller inte i brott så det går att bota.

För att minska risken för återfall i brott anser han att fler sexualbrottslingar borde dömas till vård istället för fängelse.

– Det skulle underlätta en hel del. Då skulle man kunna ställa krav på exempelvis fortsatt medicinering och kemisk kastrering. Krav vi inte kan ställa på folk som sitter i fängelse.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Serievåldtäktsmannen Eliasson

Mer i ämnet