Teckning från rättegången. Foto: SVT

Nu släpps serievåldtäktsmannen ut

Uppdaterad
Publicerad

Trots att risken för återfall i nya brott bedöms som stor släpps många sexualbrottslingar ut. En av de är serievåldtäktsmannen Niklas Eliasson som snart blir villkorligt frigiven.

Det har gått åtta år sedan serievåldtäktsmannen Niklas Eliasson greps. Trots att Kriminalvården anser att risken för återfall i nya brott är hög kommer han att bli villkorligt frigiven om några månader då två tredjedelar av strafftiden gått.

– Har man begått den typen av brott så kommer man att räknas som högriskare. Det är först efter tio år utan nya brott som man kan skrivas av, säger psykologen Jonas Lennestål som är expert på sexuellt våld.

Niklas Eliasson dömdes för totalt 14 överfall på kvinnor i Örebro. Överfallen blev allt grövre och våldsammare innan han slutligen kunde gripas.

Han dömdes till tolv års fängelse för två fall av grov våldtäkt, sex våldtäktsförsök och flera fall av misshandel.

Hög återfallsrisk

Återfallsrisken för en person som dömts för ett sexualbrott är en på tio. För serievåldtäktsmän är risken att de återfaller inom tio år, en på tre.

– Serievåldtäktsmän är i stort sett notoriska återfallsförbrytare och återfaller i samma brott gång på gång och oftast under lång tid.

Går de att bota?

 – Ja definitivt. Två av tre återfaller inte i brott så det går att bota, säger Jonas Lennestål.

Genomgått behandling

Niklas Eliasson har genomgått tre behandlingsprogram i fängelset för att förändra sitt beteende. Men Kriminalvården skriver i säkerhetsbedömningen att ”risken för återfall i sexuellt våld bedöms som hög”.

Han har beviljas flera permissioner tillsammans med personal men aldrig på egen hand.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.