Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Salam Aziz är 18 år och har precis tagit studenten. Genom ett projekt som han har startat tillsammans med bostadsbolaget ÖBO hjälper han nu andra ungdomar att få sommarjobb. Foto: Malin Gotlin/SVT

18-årige Salam skapar sommarjobb för ungdomar i Örebro

Uppdaterad
Publicerad

18-årige Salam Aziz hjälper ungdomar som saknar sysselsättning i sommar att få jobb. Tillsammans med Örebrobostäder, ÖBO, har han startat ett projekt där ungdomar får jobba med att städa och hålla rent utomhus i olika områden i Oxhagen och Varberga.

Salam bor i Varberga och tog själv studenten i juni. Han fick kontakt med ungdomar på fritidsgårdarna i Varberga och Oxhagen och upptäckte att många av dem saknade jobb i sommar.

– Det finns ungdomar i Oxhagen och Varberga som har sökt sommarjobb hos kommunen, men som inte har fått ett jobb. Ungdomar kan bli rastlösa om de inte får jobba vilket gör att de istället börjar hålla på med annat som inte är bra. Jag vill kunna hjälpa dessa ungdomar att göra det rätta, säger Salam Aziz.

Möten med chefer på ÖBO

Projektet tog fart när Salam tog kontakt med hyresbolaget ÖBO och berättade om sin önskan att ge flera ungdomar i Varberga och Oxhagen chansen till ett sommarjobb.

– Jag fick ha många möten med cheferna på ÖBO och berätta om min idé. De blev jätteintresserade och tyckte det var en bra idé att låta ungdomar få jobba med att hjälpa bolaget att städa upp i områden i Varberga och Oxhagen under sommaren. Nu kan ungdomarna bidra till att göra de områden som de bor i till bättre områden, säger Salam.

”Win-win”-situation

Mona Liljenskog, områdeschef på ÖBO i Varberga och Oxhagen, menar att projektet är en ”win-win”-situation.

– Det är en jättefin insats av Salam att han vill hjälpa ungdomar in i sommarjobb. Under somrarna är det också mycket mer folk i rörelse och det blir mer skräpigt utomhus. Det skulle bli för mycket för vår egen personal att göra om vi inte hade hjälp från olika föreningar och sommarjobbare, säger Mona Liljenskog.

I klippet kan du höra mer om Salams drivkraft att hjälpa ungdomar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.