• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Nordmaling i Nordmalings kommun, Västerbottens län. Det brinner i en villa i centrala Nordmaling med kraftig rökutveckling som följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Thomas Strömberg, samordnare för feriepraktik, räknar med stort intresse från unga att söka. Foto: SVT

Så arbetar länets kommuner med att få fram sommarjobb

Uppdaterad
Publicerad

Länets samtliga kommuner jobbar nu med att hitta tillräckligt med ferieplatser, eller sommarjobb, för de unga invånarna. Vilka jobb, och vilka som kan söka, skiljer sig något från respektive kommun.

Vissa av kommunerna har nyss påbörjat arbetet, medan andra är i sluttampen. Flest platser behöver Örebro kommun. Där har man runt 1 600 platser klara.

Vilka som kan söka kommunens ferieplatser varierar.

Hallsbergs kommun tar emot ungdomar födda 2007, 2006 och 2005, om man inte hunnit fylla 18 år. De beräknar att antalet sökande kommer landa på runt 260, utifrån hur det sett ut tidigare år.

Degerfors däremot erbjuder ferieplats till elever i årskurs 9, men har en garanti på att alla som söker ska få.

Områden där man erbjuder feriepraktik är framförallt kommunal verksamhet, som vård, förskoleverksamhet, bibliotek och park och gata. Vissa vänder sig även till olika föreningar eller biståndsorganisationer, till exempel Ljusnarsberg och Kumla. Karlskoga kommun vänder sig även till civilsamhället för att hitta fler platser.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.