Foto: SVT

19 döda i Örebro

Uppdaterad
Publicerad

I Örebro län har 19 personer dött av Clostridium difficile sedan 2006, men här i länet har det handlat om enstaka fall på olika avdelningar och inte om något utbrott, enligt smittskyddsläkare Hans Fredlund.

Bakterien finns i vår egen tarmflora och det är när man får antibiotika som den kan blossa upp och bli farlig. I de allra flesta fall sprids den inte mellan patienter.

Flera landsting i landet anser att man borde ha anmälningsplikt för den här bakterien, men det anser inte Hans Fredlund, som är smittskyddsläkare på Universitetssjukhuset i Örebro. Han säger att det är viktigt att hålla koll på bakterien och ta prover när man misstänker utbrott, men tror inte att anmälningsplikt är lösningen.

Dödsbakterien

– Jag tror att man tror för mycket på att anmälningsplikten ska lösa problemet. Problemet har vi ändå och det ska vi kunna hitta utan anmälningsplikt, för det skulle bara bli ytterligare en administrativ åkomma.

Hur löser man problemet då?

– Genom att man upptäcker anhopningen av fall och utreder dem varje gång.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Dödsbakterien

Mer i ämnet