Foto: SVT

300 tjänster försvinner på Billerud Korsnäs

Uppdaterad
Publicerad

300 tjänster försvinner på Billerud Korsnäs. Företaget har 4500 anställda globalt och finns på sex orter i Sverige.
– Hela Billerud Korsnäs berörs, från tjänstemän till produktionen på bruken, säger Ivar Vatne, finansdirektör på Billerud Korsnäs.

De 300 tjänsterna det handlar om ska tas över hela den globala verksamheten, var är ännu oklart.  Företaget har 4500 anställda globalt och finns på sex orter i Sverige. I Frövi finns det 640 anställda.

– Vi går ut med varsel och ska inleda förhandlingar med de lokala fackföreningarna de kommande veckorna, säger Ivar Vatne, finansdirektör på Billerud Korsnäs.

Åtgärderna inkluderar personalminskningar inom främst administration samt inköpsbesparingar och effektiviseringar i hela verksamheten.

Alla yrkesgrupper berörs

– Generellt sett så gäller det här hela Billerud Korsnäs, från tjänstemän till produktionen på bruken. I de 300 tjänsterna ligger även naturliga avgångar, som till exempel pensioner, så vi vet ännu inte var vi hamnar i slutändan, fortsätter Ivar Vatne.

”Stabilt och lönsamt bolag”

Billerud Korsnäs är ett stabilt och lönsamt bolag, konstaterar han.

– För några månader såg vi över processen och våra rutiner. Vi ser att det finns potential, det finns synergier vi vill få fram.

I ett pressmeddelande säger VD och koncernchef Petra Einarsson att det finns en betydande potential för företaget att höja sin kostnadseffektivitet:

– Vi är väl positionerade och i grunden ett stabilt bolag. Men vi måste fortsätta att kontinuerligt förbättra den operationella effektiviteten. Med programmet säkerställer vi en långsiktig effektivitet och lönsamhet.

När börsen öppnade idag hade Billerud Korsnäs aktie backat med 4,6 procent.

Som en blixt från klar himmel

Fackförbundet Pappers på bruket i Frövi visste om att företaget ville göra besparingar, men att det skulle sluta i varsel var de inte beredda på.

– Vi har har hört om att företaget var ute efter att spara, men att de snarare skulle titta på resor, övertid och sådana utgifter hellre än tjänster. Varslet kom som en blixt från klar himmel, säger Lars Karlsson, ordförande för Pappers i Frövi. 

Kommer påverka bruket i Frövi

– Det är svårt att säga hur många som kommer beröras men det kommer naturligtvis att påverka oss, säger Lars Karlsson.

Han fortsätter:

– Så fort vi kallas in till förhandlingar kommer vi att göra allt vi kan för att försöka behålla så många tjänster som möjligt, säger han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Varsel i Örebro län 2019

Mer i ämnet