50 läkare saknas på vårdcentralerna i Örebro län

Publicerad

Primärvården i länet är beroende av hyrläkare för att få det att gå runt på vårdcentralerna. Och ju längre från Örebro desto svårare att rekrytera, enligt Lena Adolfsson, chef för Område nära vård i Region Örebro län.

– Ungefär hälften av vårdcentralerna skulle behöva betydligt fler allmänspecialister. Vi efterfrågar ungefär 50 hyrläkare per vecka. Vi behöver dem idag för att ha en stabilitet på våra mest utsatta vårdcentraler, säger Lena Adolfsson.

Nationell satsning

Bristen på läkare och sjuksköterskor i primärvården är inte något nytt. I flera år har frågan lyfts och 2017 tillsatte regeringen en utredning för att omstrukturera hälso- och sjukvården. I år satsar regeringen 11 miljarder på vården. Ett av fokusområdena är just nära vård.

Vården – Val 2022

– Det är jätteviktigt att fortsätta satsa som man gör nu. Det har gjort att vi kunnat gå upp i antalet ST-läkare, säger Lena Adolfsson, områdeschef nära vård.

Hon tror att situationen inom länets primärvård ser ljusare ut inom tre till fem år.

– Jag är glad över att intresset har vänt. Nu vill man återigen bli allmänspecialist eller jobba på en vårdcentral. Det är jätteviktigt att vi fortsätter värna om det.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vården – Val 2022

Mer i ämnet