Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Fikret Mehmedovic är en av de 15 niondeklassare som gått på lovskola i Örebro. Foto: Beatrice Emmerik/SVT

Efter lovskolan i Örebro – nu är Fikret, 16, behörig till gymnasiet

Uppdaterad
Publicerad

I två veckor har elever gått i lovskola på OP-skolan i Örebro. Fikret Mehmedovic, 16 år, har läst upp svenska och är nu behörig att söka in till gymnasiet.

– Det känns som att jag har min framtid planerad. Jag ska ta det ett steg i taget för jag vet exakt var jag ska, säger Fikret.

Totalt har 15 niondeklassare varit med på lovskolan. Fikret Mehmedovic har tränat läsförståelse, skrivit olika typer av texter och tränat på svenska muntligt.

Vill bli elektriker

Nu siktar han på att söka ett yrkesgymnasium och utbilda sig till elektriker.

– Min pappas farbror är elektriker. Man tjänar bra, det är ett bra jobb och jag kan öppna upp en egen firma så fort jag blir äldre, säger Fikret Mehmedovic.

”De kämpar jättehårt”

Christina Kuhs är en specialpedagogerna som arbetat med lovskolan. Hon beskriver ett intensivt arbete.

– Man har möjligheten att sitta enskilt med eleverna och då gör man helst det med allihopa. Utmaningen är mer att eleverna ska orka. De kämpar jättehårt, säger hon.

Hör mer om Fikrets framtidsplaner och upplevelse under lovskolan i klippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.