Den misstänkte mördaren hade ritat med blod på spegeln inne på toaletten. Foto: Anders Nord/SVT

Åklagaren: Toalettmördaren ska genomgå psykutredning

Publicerad

Åklagaren anser att den 19-årige man som misstänks för mordet på den offentliga toaletten på järntorget i Örebro ska genomgå en rättspsykiatrisk utredning. Om mannen sen döms till fängelse anser åklagare Karl-Erik Antonsson att strafftiden ska sättas till 14 år.

Det var i början av januari som en man hittades svårt skadad på en offentlig toalett i centrala Örebro. Mannen hade blivit knivhuggen flera gånger och dog kort efter på grund av sina skador.

Några dagar efter mordet anhölls en 19-årig man misstänkt för mord.

Motivet bakom mordet har varit oklart men enligt åklagarens utredning tyder mycket på att det handlade om en knarkuppgörelse. Men samtidigt finns det saker som tyder på att mördaren hade planerat mordet under en längre tid.

Greps med offrets hemnyckel

När den misstänkte mannen greps hade ett brev adresserat till en polis innehållande den mördade mannens hemnyckel och id-kort. Dessutom fanns små lappar med citat hämtade från filmer.

– Åklagaren vill att han genomgår en rättspsykiatrisk utredning. Om mannen skulle dömas till fängelse anser åklagaren att han ska dömas till 14 år, säger rådman Helen Persson.

Kom inte ihåg

Under förhör har den misstänkte mannen uppgett att han inte minns allt som hände den aktuella dagen.

Har den misstänkte sagt något mer under förhandlingen?

– Han har lämnat en berättelse. Men jag vill inte kommentera i sak eftersom förhandlingen inte är avslutad, säger Helen Persson.

Om två veckor kommer tingsrätten att lämna beslut om mannen ska dömas till fängelse eller utredas vidare.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Mordet på Järntorget i Örebro

Mer i ämnet