Järntorget, Örebro. Foto: Anders Nord/SVT

Hovrätten sänker straffet efter mordet på Järntorget

Uppdaterad
Publicerad

Den 19-årige mannen som dömts för mordet på en offentlig toalett på Järntorget i Örebro får sitt fängelsestraff sänkt av hovrätten.

Det var i januari i år som en man dog efter att han hittats svårt skadad på en offentlig toalett på Järntorget i Örebro. Tidigt riktades misstankarna mot en 19-åring, som senare häktades och åtalades misstänkt för mord.

Tingsrätten har tidigare gjort bedömningen att 19-åringen inte lider av en allvarlig psykisk störning och efter rättegången dömdes han till tolv års fängelse för mord. En dom som 19-åringen överklagade till hovrätten.

Mordet på Järntorget i Örebro

Får sänkt fängelsestraff

På onsdagen kom Göta Hovrätts dom. Hovrätten meddelar att de sänker straffet från tolv till åtta års fängelse för mord och att 19-åringen också ska dömas för narkotikabrott.

Enligt rättspraxis är straffvärdet för mord som utgångspunkt 14 års fängelse. Men i det här fallet finns flera försvårande omständigheter som talar för att 19-åringen ska dömas till ett högre straff, som motsvarar 16 år, enligt Hovrätten. Bland annat att tar de upp omständigheter som att offret inte hade möjlighet att försvara sig och att 19-åringen tog den mördade mannens tillhörigheter. I sin dom menar Hovrätten också att 19-åringens angrepssätt visar på att han har haft uppsåt att döda.

Hänsyn till åldern

Eftersom att gärningsmannen endast var 18 år vid mordtillfället har hovrätten bedömt att en straffnedsättning bör ske med hänsyn till hans ungdom. Därför döms han till åtta års fängelse.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Mordet på Järntorget i Örebro

Mer i ämnet