Den misstänkte mannen var inte psykisk sjuk när mordet begicks. Foto: Anders Nord/SVT

Misstänkt för rånmord på toalett i Örebro led inte av psykisk störning

Uppdaterad
Publicerad

Den man som misstänks för att ha rånmördat en annan man på en offentlig toalett i Örebro lider inte av en psykisk störning. Det konstaterar Rättsmedicinalverket i sin utredning.

Det var i början av januari som en man hittades svårt skadad på en offentlig toalett i centrala Örebro. Mannen hade blivit knivhuggen flera gånger och dog kort efter på grund av sina skador. På spegeln hade någon skrivit ett känt filmcitat med offrets blod.

Misstankarna riktades tidigt mot en 19-åring, hemmahörande i Skaraborg, som häktades för mord.

Mordet på Järntorget i Örebro

Mördaren inte psykiskt sjuk

Örebro tingsrätt har bedömt att mannen är skyldig men ansåg att han skulle genomgå en rättspsykiatrisk undersökning innan domen fastställdes.

I sin bedömning konstaterar Rättsmedicinalverket att mannen inte led av en allvarlig psykisk störning vid tiden för mordet.

Under utredningen har 19-åringen uppgett att planen var att råna mannen och därefter mörda honom för att inte lämna något vittne. Han uppgav att han inte kände några djupare band till andra människor och att han saknade skuldkänslor.

Kan ha inspirerats av filmvåld

När mannen greps hittades ett kuvert adresserat till polisen innehållande den mördades hemnyckel och id-kort. På lappar i kuvertet stod flera citat hämtade från filmer och han kan ha inspirerats av filmer i sitt agerande. Men det är inget som tas upp i den offentliga delen av det rättspsykiatriska utlåtandet.

Mannen har tidigare fått en diagnos som innebär att det finns en ökad risk för framtida våldshandlingar.

Minns inte mordet

Den misstänkte mannen har i förhör uppgett att han inte minns allt som hände den aktuella dagen. Åklagaren ansåg i samband med rättegången att om mannen inte var sjuk skulle straffvärdet för gärningen motsvara 14 års fängelse.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Mordet på Järntorget i Örebro

Mer i ämnet