Toaletten på Järntorget i Örebro har varit avspärrad sedan mordet i början av januari. Foto: Anders Nord/SVT

19-åring döms för mord på Järntorget – får 12 års fängelse

Uppdaterad
Publicerad

Den 19-åring som varit misstänkt för att ha mördat en man inne på en offentlig toalett på Järntorget i Örebro dömdes idag till tolv års fängelse för mord.

Det var i början av januari som en man hittades svårt skadad på en offentlig toalett i centrala Örebro. Mannen hade blivit knivhuggen flera gånger och dog kort efter på grund av sina skador.

Misstankarna riktades tidigt mot en 19-åring, hemmahörande i Skaraborg, som senare häktades och åtalades för mord. Under tisdagen kom domen från Örebro tingsrätt.

Mördaren inte psykiskt sjuk

Efter utlåtande från Rättsmedicinalverket gör Örebro tingsrätt bedömningen att personen inte lider av en allvarlig psykisk störning och ska dömas till fängelse.

Åklagaren yrkade under förhandlingen att om personen inte skulle bedömas som sjuk så motsvarar gärningen 14 års fängelse.

Straffvärdet för gärningen för en vuxen person skulle enligt tingsrätten motsvara livstids fängelse. Eftersom gärningspersonen bara var 18 år när mordet skedde sätter tingsrätten straffet till 12 års fängelse.

Ville inte lämna vittne

Under utredningen har 19-åringen uppgett att planen var att råna mannen och därefter mörda honom för att inte lämna något vittne. Han uppgav att han inte kände några djupare band till andra människor och att han saknade skuldkänslor.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Mordet på Järntorget i Örebro

Mer i ämnet