Mordet på Järntorget – detta har hänt

Uppdaterad
Publicerad

En man mördades på en offentlig toalett på Järntorget i Örebro den 6 januari. Polisen misstänkte tidigt mord men var under utredningen förtegna med detaljer,

  • 6 januari Polisen larmas vid 17-tiden på lördagseftermiddagen av en privatperson. En man har hittats död på en offentlig toalett på Järntorget i Örebro. Polisen uppger att omständigheter tyder på att ett brott kan vara begånget och en förundersökning gällande mord inleds.
  • 7 januari Under natten till söndagen anhålls en man skäligen misstänkt för mord. Skäligen misstänkt är den lägre misstankegraden. Polisen har under lördagskvällen och natten förhört flera personer som befunnit sig i området. Mannen som dödats är ännu inte identifierad.
Mordet på Järntorget i Örebro
  • 8 januari Polisen säger att de har en hypotes om vem den man som hittats död kan vara. Polisen kommenterar fortfarande inte vad som tyder på att det handlar om ett mord.
  • 9 januari En annan man grips under natten i Skövde och anhålls på sannolika skäl misstänkt för mordet på Järntorget. Sannolika skäl är den högre misstankegraden. Den man i 25-årsåldern som tidigare suttit anhållen släpps och avfärdas från utredningen. Polisen meddelar på tisdagsförmiddagen att mannen som misstänks ha mördats nu är identifierad.
  • 11 januari Den man som sitter anhållen begärs häktad av åklagare. Mannen är i 20-årsåldern och hemmahörande i Västergötland. Efter häktningsförhandling i tingsrätten beslutas det under eftermiddagen att mannen häktas.
  • 19 april Den man i 20-årsåldern som suttit häktad misstänkt för mord på en 23-årig man på Järntorget i Örebro i januari åtalas torsdagen den 19 april. I ett pressmeddelande skriver kammaråklagare Karl-Erik Antonsson att den misstänkte mannen haft ett direkt uppsåt att döda. Mordvapnet har dock inte hittats.
  • 2 maj Rättegången inleddes och hölls bakom stängda dörrar. Det pågick i sex dagar och efter förhandlingen meddelade domaren Helen Persson om att beslut skulle falla i slutet på månaden. Åklagaren yrkade på att mannen skulle dömas till rättspsykiatrisk vård eller fängelse i 14 år.
  • 30 maj Örebro tingsrätt beslutade den 30 maj att den man i 20-årsåldern som åtalats för mordet inne på en offentlig toalett på Järntorget i Örebro ska genomgå en rättspsykiatrisk undersökning. Undersökningen ska ges in till tingsrätten inom fyra veckor och efter det kommer domen att meddelas.
  • 24 juli Örebro tingsrätt dömde den 24 juli den misstänkte 19-åringen till 12 års fängelse för mordet inne på en offentlig toalett i Örebro. Straffvärdet för gärningen för en vuxen person skulle enligt tingsrätten motsvara livstids fängelse. Eftersom gärningspersonen bara var 18 år när mordet skedde satte tingsrätten straffet till 12 års fängelse.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Mordet på Järntorget i Örebro

Mer i ämnet