Peter Springare är en omtalad polisman i Örebro som engagerat sig i samhällsdebatten. Han har både hyllats och kritiserats för sina texter om invandring och brottslighet. Foto: SVT

Åklagarens beslut: Polisen Peter Springare ska utredas för dataintrång

Uppdaterad
Publicerad

Polismyndigheten har anmält den omtalade polisen Peter Springare för dataintrång. Nu har särskilda kammaråklagaren tittat på bevismaterialet och beslutat att det finns anledning att inleda en förundersökning.

Bakgrunden till att Polismyndigheten har upprättat en anmälan mot polismannen Peter Springare är att han i februari i år skrivit en debattartikel i Nerikes allehanda. I artikeln berättade Springare att han sammanställt egen statistik med hjälp av polisens databaser.

– Man har anmält honom eftersom att man misstänker att han har gjort slagningar som han inte varit behörig att göra, sade Lena Lithner, chefsåklagare på särskilda åklagarkammaren, när hon fick ärendet på sitt bord i slutet av februari.

Bevismaterialet tillräckligt

Under tiden som passerat sedan anmälan gjordes har polismyndigheten försett åklagaren med ett bevismaterial som ska styrka att ett brott kan ha begåtts.

Nu har Lena Lithner bedömt bevismaterialet och anser att det finns anledning att gå vidare med ärendet.

– Jag har beslutat att inleda en förundersökning, bekräftar Lena Lithner för SVT Nyheter Örebro under måndagen.

– I övrigt har jag inte någon kommentar att lämna på grund av förundersökningssekretss, skriver hon i ett mejl.

Läs mer: Polisen förklarar – därför anmälde vi Peter Springare

SVT Nyheter Örebro söker Peter Springare för en kommentar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Polis anmäls efter inlägg i sociala medier

Mer i ämnet