Peter Springare anmäls nu av egna ledningen för uttalanden som han ska ha gjort på en föreläsning. Foto: SVT

Efter uttalanden om gruppvåldtäkt – Peter Springare anmäls av polisledningen

Uppdaterad
Publicerad

Peter Springare har återigen anmälts av polisledningen. Den här gången efter en föreläsning i Göteborg där Örebropolisen och utredaren bland annat talar om gruppvåldtäkter.

Den 4 februari höll polismannen Peter Springare en föreläsning i Göteborg. Enligt inlägg på hans eget Facebookkonto skulle han bland annat svara på frågan om polisen har sina egna ”trollfabriker” som producerar polisiära fake news.

Föreläsningen var stängd och för att få komma och lyssnade krävdes att man blev godkänd av arrangören zoltrixx.

Pekar ut personer med invandrarbakgrund

I en ljudupptagning från föreläsningen som TV4 publicerat ska Peter Springare också berört andra ämnen. Bland annat ska han ha pratat om gruppvåldtäkter och att personer med invandrarbakgrund är överrepresenterade bland förövarna.

Han ska också ha uttalat att antalet brott eskalerat i takt med att fler kriminella invandrare kommit till Sverige.

Genom att hänvisat till förhör han själv har hållit ska han ha uttalat att etnisk bakgrund ligger bakom en nedsättande syn på kvinnor.

Anmäls av polisledningen

Polisledningen har nu valt att anmäla uttalandena till polisens avdelning för särskilda utredningar. Anledningen är att man vill att en åklagare ska se om Peter Springare gjort sig skyldig till något brottsligt.

2017 gjorde polisledningen i Örebro en liknande anmälan i samband med att Peter Springare gjort inlägg i sociala medier om att människor med utländsk bakgrund är överrepresenterade när det gäller grova brott.

Han friades senare från misstankar om brott.

SVT har sökt Peter Springare för kommentar utan resultat.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.