Peter Springare uppmanar personer som ingår i stödgruppen på facebook att lämna den. Foto: SVT

Peter Springare frias från misstankar om dataintrång

Uppdaterad
Publicerad

Den omdiskuterade polisen Peter Springare kommer inte åtalas för dataintrång. Chefsåklagaren Lena Lithner har lagt ner förundersökningen.

Tidigare i år anmälde polismyndigheten Peter Springare för dataintrång. Bakgrunden är att Springare skrivit en debattartikel där han berättar att att han sammanställt egen statistik med hjälp av polisens databaser.

– Man har anmält honom eftersom att man misstänker att han har gjort slagningar som han inte varit behörig att göra, sade Lena Lithner, chefsåklagare på särskilda åklagarkammaren, när hon fick ärendet på sitt bord i slutet av februari.

Bevisen styrker inte brott

Men efter att ha utrett polismyndighetens anmälan har åklagaren nu beslutat att lägga ner förundersökningen.

Det finns inte längre anledning att fullfölja förundersökningen” skriver chefsåklagaren i sitt beslut och motiverar det med att ”det saknas numera anledning att anta att brott som hör under allmänt åtal har förövats”, uppger Nerikes Allehanda.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Polis anmäls efter inlägg i sociala medier

Mer i ämnet