Foto: TT

Efter Springares inlägg – polisen skärper reglerna

Uppdaterad
Publicerad

Rikspolischefen Dan Eliasson har skärpt reglerna för hur poliser får använda myndighetens datorer. Detta efter att Peter Springare uppges ha använt systemen i privata syften.
– Han är betald för att bedriva polisverksamhet, inte för att debattera, säger polisens kommunikationschef Mats Nylén.

I en skrivelse till myndighetens 30.000 anställda skriver Dan Eliasson den 6 mars att polisens datasystem endast får användas när det är nödvändigt för att kunna genomföra en viss arbetsuppgift.

– Det handlar egentligen inte om något nytt, utan om ett förtydligande att datorerna endast får användas när det är nödvändigt för att kunna utföra sitt arbete, säger Mats Nylén, kommunikationschef i region Bergslagen.

Betald för att bedriva polisverksamhet

Han säger att förtydligandet kom efter att Peter Springare själv uppgett att han använt systemen i privata syften när han sammanställt statistik som han sedan har använt sig av som privatperson. När polismyndigheten uppmärksammades på detta valde man att anmäla honom för dataintrång.

– Han är betald för att bedriva polisverksamhet, inte för att debattera. Vad han gör som privatperson är helt upp till honom. Men man får inte använda polisens system för att kunna göra privata debattinlägg, förklarar han.

”En trovärdighetsfråga”

Han säger att Peter Springare har yttrandefrihet precis som alla andra och att han har all rätt att uttrycka sig som privatperson. Men han poängterar att det är viktigt att dra en tydlig skiljelinje mellan privata åsikter och sin yrkesutövning.

– I slutändan handlar det här om en trovärdighetsfråga. Det är viktigt att allmänheten har förtroende för att våra system endast används i den polisiära verksamheten.

Reglerna gäller all personal som arbetar inom polismyndigheten.

Läs mer: Detta har hänt

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Polis anmäls efter inlägg i sociala medier

Mer i ämnet