Mats Nylén, kommunikationschef polisen region Bergslagen. Foto: Andreas Ericson /SVT

Polisen: ”Vi vill utreda om det begåtts något brott”

Uppdaterad
Publicerad

En ljudupptagning från en föreläsning i Göteborg har gjort att polisledningen i Örebro anmält uppmärksammade utredaren Peter Springare ännu en gång.

Efter att ha sett ett inslag på TV4 där Örebropolisen Peter Springare ska ha pekat ut invandrare som överrepresenterade bland förövarna till gruppvåldtäkter väljer polisledningen nu att anmäla den uppmärksammade utredaren ännu en gång.

– Vi vill att en åklagare utreder om det har begåtts något brott som faller under allmänt åtal i det här fallet, säger polisens kommunikationschef Mats Nylén.

Höll föreläsning i Göteborg

Det var den 4 februari som Peter Springare höll en föreläsning i Göteborg. Föreläsningen var stängd och för att få komma och lyssnade krävdes att man blev godkänd av arrangören zoltrixx.

I en ljudupptagning som TV4 publicerat ska han bland annat ha gjort flera uttalanden kring gängvåldtäkter.

Bland annat ska han ha uttalat att antalet brott eskalerat i takt med att fler kriminella invandrare kommit till Sverige. Genom att hänvisat till förhör han själv har hållit ska han också ha uttalat att annan etnisk bakgrund ligger bakom en nedsättande syn på kvinnor.

Oroliga för objektiviteten

Något som polisledningen menar kan vara problematiskt, inte minst med tanke på att poliser ska förhålla sig objektiva under utredningar.

– Vi är oroliga för att en person som hör uttalandena kan tänka att han inte blir objektivt behandlad om jag kommer i kontakt med den här personen eller organisationen, förklarar Mats Nylén.

Kan få andra arbetsuppgifter

Men även om den särskilda enheten för polismål kommer fram till att inget brottsligt gjorts kan det ändå innebära att Peter Springare får andra arbetsuppgifter i framtiden.

– Man samlar på sig fler och fler uttalanden och åsikter, bägaren blir mer och mer fylld. Det blir mer och mer ifrågasättande och får större uppmärksamhet över tid, förklarar Mats Nylén.

Friades 2017

2017 gjorde polisledningen i Örebro en liknande anmälan i samband med att Peter Springare gjort inlägg i sociala medier om att människor med utländsk bakgrund är överrepresenterade när det gäller grova brott.

Han friades senare från misstankar om brott.

SVT har sökt Peter Springare för kommentar utan resultat.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Polis anmäls efter inlägg i sociala medier

Mer i ämnet