Johannes Weckström är reporter på SVT Nyheter Örebro. Foto: Johan Pisoni/SVT

Nyhetsåret 2017 – SVT:s Johannes Weckström om turerna kring Peter Springare

Uppdaterad
Publicerad

Den tredje februari 2017 gick startskottet för det som skulle komma att bli en följetong kring polisen Peter Springare. Inlägget som började med formuleringen ”Jag är så jävla trött” fick snabbt nationell uppmärksamhet och delade en hel nation i olika läger.

Örebropolisen Peter Springare har präglat debatten om invandring och brottsstatisk under 2017. Han är både hyllad och ifrågasatt.

En av personerna som följt och rapporterat om Peter Springares framtåg i den svenska integrationsdebatten är SVT:s reporter Johannes Weckström.

Varför minns du den här rapporteringen?

– Därför att man inser kraften i sociala medier och hur snabbt ett litet Facebook-inlägg kan bli en rikstäckande snackis. Vår rapportering fick stor respons, både på gott och ont.

Hur menar du?

– Det är bra att alla kan göra sina röster hörda och delta i debatten. Men det finns också en tydlig obetänksamhet. Att många skriver saker utan att tänka efter. Det går så snabbt, och ofta häver folk ur sig saker man aldrig skulle säga ansikte mot ansikte.

Både SVT och andra lokala medier fick ta emot hot i samband med rapporteringen om Peter Springare. Hur hanterades det?

– Ibland var det obehagligt, det ska jag vara uppriktig med. Men man förstår också ganska snart att de här personerna är en del av en organiserad kampanj som går ut på att tysta media, men tystna kommer vi inte att göra. 

Hur tycker du SVT hanterade den här bevakningen?

– Bra. Vi var aldrig partiska och behandlade saken väl. Det är lätt att anklaga media för att ha startat ett drev, men det var inte media som skapade den här debatten. När en person börjar opinionsbilda i egenskap av polis med hög befattning är det självklart att vi måste berätta om vilka följder och konsekvenser det får.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Polis anmäls efter inlägg i sociala medier

Mer i ämnet