Foto: SVT

JK friar polisen efter Springares anmälan

Uppdaterad
Publicerad

Det var inte ett brott mot yttrandefriheten när polisen utredde Peter Springares uppdrag som krönikör på sajten Nyheter Idag. Det konstaterar justitiekanslern (JK) och beslutar att inte inleda en förundersökning.

Polismannen Peter Springares andra anmälan mot sin arbetsgivare har lagts ner, det framgår av ett beslut av Justitiekanslern (JK).

Efter att den omdebatterade polisen i Örebro börjat skriva krönikor på invandringskritska sajten Nyheter Idag valde polisledningen att utreda om det kunde vara lämpligt eller inte.

LÄS MER: Springare och Janouch blir krönikörer på invandringskritisk sajt

– Om han vill jobba med andra saker så ska det anmälas som bisyssla och sen får vi som arbetsgivare fatta beslut om det är lämpligt eller inte. Det finns två delar i det: Ett är om det är lagligt, och två är om det är förenligt med hans skyldigheter som polis förklarade Mats Nylén, kommunikationschef vid polisregion Bergslagen.

Det fick i sin tur Peter Springare att anmäla polisledningen för att hindra honom från att utnyttja sin yttrandefrihet.

Efter att ha granskat ärendet konstaterar Justitiekanslern (JK) att polisledningen inte har gjort sig skyldiga till något brott.

Därför kommer man inte att inleda någon förundersökning i ärendet.

I början av april la JK ner ärendet där polismannen Peter Springare själv anmält polisen för att offentligt ha kommenterat brottsmisstankar mot honom med anledning av hans Facebookinlägg.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Polis anmäls efter inlägg i sociala medier

Mer i ämnet