Polisen Peter Springare och författaren Katerina Janouch blir krönikörer på Nyheter Idag. Foto: TT/SVT

Springare och Janouch blir krönikörer på invandringskritisk sajt

Publicerad

Polisen Peter Springare har blivit uppmärksammad efter inlägg på Facebook om invandring och kriminalitet. Nu lämnar han Facebook. I stället ska han och författaren Katerina Janouch skriva krönikor på sajten Nyheter Idag.

Springare och Janouch har sedan en tid tillbaka haft kontakt med Chang Frick, som är Nyheter Idags ansikte utåt, och nu ska de förstnämnda skriva krönikor på hans sajt. Nyheter idag beskrivs av medieforskare som en alternativ sajt med en hel del kritik mot invandring och traditionella medier.

Både Janouch och Springare har de senaste månaderna varit inblandade i en hetsig och polariserande debatt om just invandring.

– Springare kommer skriva om ämnen relaterat till brott, men även sina erfarenheter från polisen. Janouch är en person som följer med nyhetsflödet och har ett brett register av åsikter. Samtidigt är hon en viktig röst i kvinno- och jämställdhetsfrågor, säger Chang Frick.

”Olycklig formulering”

Springare har redan en plattform via sin Facebooksida. Den ska han nu sluta skriva på och allt ska publiceras på Nyheter Idag, en sajt Frick själv beskriver som ”frihetlig och oberoende” och vill inte att den kopplas ihop med medier som Avpixlat.

I ett Facebookinlägg skrev Springare den 8 mars att han vill göra Sverige bättre för både ”svenskar” och invandrare, men tillade: ”Och därigenom också förinta alla de vänsterextrema journalister som förpestar debatten med sina abnorma agendor.”

Inlägget har fått kritik men Mårten Schultz, professor i civilrätt, säger till TT att det inte tycks vara brottsligt, varken som hets mot folkgrupp eller uppvigling. Chang Frick medger att det ”kan behövas ett kryddmått av redaktörskap innan Springare publicerar något”, och att formuleringen inte skulle ha gått igenom på Nyheter Idag.

– Ja, det hade vi nog tittat på om vi kunde ha formulerat på ett bättre sätt. Formuleringen blev olycklig.

TT: Men även om han skriver något i en text som en redaktör sedan tar bort så är det ändå åsikter som han har?

-Det låter nästan värre på Facebook än när man pratar med honom öga mot öga. Skulle det visa sig att Springare har åsikter som ligger väldigt långt ifrån var jag står så får man ta en diskussion om det då. Jag är inte intresserad av att vara en plattform som seglar iväg helt ideologiskt, säger Chang Frick.

”Så kan jag inte resonera”

TT: Det kan bli väldigt hätsk ton och förekommer rasism på Springares Facebook-sida, är det den typen av människor du vill locka till din sajt?

– Det är väldigt konstigt att säga ”jag vill inte att de här människorna ska läsa min sajt”, så kan jag inte resonera. Det är nog bra att nå de här människorna, förhoppningsvis kan man nå dem med nya infallsvinklar så att de blir mindre radikala.

Chang Frick säger att man kommer att kontrollera att tonen inte spårar ur i Nyheter Idags kommentarsfält.

Katerina Janouch vållade stor debatt när hon i en tjeckisk tv-intervju pratade om hur Sverige ”vacklar under massinvandringen” och använde statistik som ansågs missvisande.

– Vi följer ju statistiken,var den är hämtad ifrån, vilken källan är och att man har återgett statistiken på ett korrekt sätt. Faktapåståenden ska vara korrekta. Oavsett om det är en krönika eller nyhetstext, säger Chang Frick.

TT har sökt Peter Springare för en kommentar.

Detta är Nyheter Idag

Visa

Nyheter Idag är en sajt som är svårare att placera än många andra ”alternativa” nättidningar. Den är ansluten till det pressetiska systemet och har en ansvarig utgivare i form av Piratpartisten Jakob Bergman.

Kristoffer Holt, docent i medie- och kommunikationsvetenskap, beskriver den som ”något mer nyanserad”.

Nyheter Idag lanserades 2014 och hade då tagit över domänen från SD-profilen Kent Ekeroth som tidigare varit registrerad på sajten.

Sajtens ansikte utåt är Chang Frick, en före detta sverigedemokratisk lokalpolitiker.

Själv beskriver Chang Frick Nyheter Idag som ”ett mellanting mellan tidskriften Neo och Nyheter24”.

Källa: Dagens Nyheter/TT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Polis anmäls efter inlägg i sociala medier

Mer i ämnet