Foto: Leonora Toplica/SVT

Al-Azharstiftelsen kommer överklaga Skolinspektionens beslut om nedstängning av skolor

Uppdaterad
Publicerad

Al-Azharstiftelsen i Örebro meddelar i ett mejl till SVT Nyheter Örebro att de kommer överklaga Skolinspektionens beslut om att stänga deras två skolor i Örebro. Enligt stiftelsen har man inte haft någon kännedom kring tidigare styrelseledamotens åsikter och ideologier.  ”Vi ser allvarligt på anklagelserna”, skriver stiftelsen i mejlet.

Enligt Säkerhetspolisens bedömning är Al-Azharstiftelsen i Örebro en verksamhet där barn troligtvis utsatts för radikalisering.

Under torsdagen återkallade Skolinspektionen stiftelsens godkännande, vilket innebär att de inte får bedriva skolverksamhet. Bakgrunden är enligt Skolinspektionen att det finns allvarliga brister som rör huvudmannens ägar- och ledningskrets.

Stängningen av Al-Azharskolor i Örebro

Kommenterar i mejl

Nu kommenterar stiftelsen beslutet i ett mejl till SVT Nyheter Örebro, men de vill inte ställa upp på en intervju.  

”Skolan är verksam i Vivalla där sådant (radikalisering, reds.anm) förekommer och det innebär stora utmaningar för oss. Vi är mycket angelägna att leva upp till de utmaningarna och motverka radikalisering”, står det bland annat i mejlet.  

Kommer att överklaga

Vidare uppger de att de kommer att överklaga Skolinspektionens beslut. De skriver att man inte känt till den tidigare styrelseledamotens bakgrund. Enligt Säpos uppgifter ska personen ha åkt ner till Syrien och anslutit sig till en terroroganisation.  

”Det finns ingen möjlighet för oss att vet vilka personer säkerhetspolisen har under uppsikt, vi önskar att säkerhetspolisen fört en dialog med oss ifall vi har anställda som är olämpliga att ha i skolverksamhet”, skriver stiftelsen i mejlet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Stängningen av Al-Azharskolor i Örebro

Mer i ämnet