Jesper Bergstrand från Örebro fallskärmsklubb och Sven Mörtberg, riksinstruktör Svenska Fallskärmsförbundet Foto: Cornelia Schauermann, SVT

Alla omkomna hoppare tillhörde lokala klubben

Uppdaterad
Publicerad

Alla åtta fallskärmshoppare som omkom i torsdagens flygolycka i Örebro tillhörde den lokala fallskärmsklubben. Piloten tillhörde en annan klubb.

– Hur ska man egentligen greppa att man förlorat nära vänner, säger Jesper Bergstrand från Örebro fallskärmsklubb till SVT.

Olycksplanet var inhyrt från en annan klubb och den omkomna piloten tillhörde inte Örebro fallskärmsklubb.

– Jag är mitt uppe i mitt sorgearbete nu. Man försöker förstå en bit i taget. Det är bara det man kan göra nu, säger Jesper Bergstrand till SVT.

Klubben har fått stöd

Bergstrand berättar att klubben har fått mycket stöd av kommunen, förbundet och allmänheten.

– Vi är otroligt rörda över den omtanke som visats oss, säger han och fortsätter:

-  Det senaste dygnet har varit enormt krävande. Men vi har fått bra support från alla möjliga håll. Vi har fått fokusera på oss själva och finnas där för varandra.

Fortsatt avspärrat

På lördagsmorgonen är olycksplatsen fortfarande avspärrad och Statens haverikommission fortsätter sitt arbete under helgen.

Parallellt arbetar polisen med att förhöra vittnen till olyckan och med att samla in bild- och ljudupptagningar.

– På utredningssidan arbetar vi med förhör av vittnen och vi vill gärna ha in filmmaterial från privatpersoner. Vi tittar också på om det finns filmmaterial att hämta från flygplatsen, säger Gabriel Henning, presstalesperson på polisregion Bergslagen.

Förhoppningen är att kunna bärga flygplanet till undersökningslokalen på söndagen.

– Det är målbilden, om man håller den tidsplanen eller inte vet jag inte. Men det kan påverkas av till exempel väder, säger Gabriel Henning.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Flygkraschen på Örebro flygplats

Mer i ämnet