Örebropartiets ledare Markus Allard kommenterar förvaltningsrättens beslut. Foto: Örebro kommun/SVT

ÖP om förvaltningsrättens dom: ”Vi kommer överklaga”

Uppdaterad
Publicerad

Förvaltningsrättens dom där Örebro kommun får rätt i beslutet att inte godkänna namninsamlingen om BRT kommer att överklagas. Det meddelar Örebropartiets Markus Allard.

– Det är överhuvud taget en lat genomgång av det här, säger han till SVT.

Allard pekar framförallt på att rätten inte grundligt synat hans uppgifter om hur kommunen hanterade personnummer i den manuella hanteringen av namninsamlingen. 

– Kommunen har skrivit om 1 315 personnummer. Jag vet inte hur många gånger jag ska skrika det högt, men i min lilla värld så gör man inte det. Förvaltningsrätten tittar ju inte ens på det, säger han.

”Helt otroligt”

En av ledamöterna i förvaltningsrätten var skiljaktig i frågan om jäv hos en av tjänstemännen, men det förändrade inte utfallet när kommunen friades, vilket förvånar Allard (ÖP).

– Det här är ju en regionpolitiker från Socialdemokraterna som själv har röstat för införandet av superbussar. Han spelar ju en nyckelroll i den här processen som granskningsledare och ger dessutom muntliga instruktioner. Något som beläggs i den bevisföring vi lagt in. Förvaltningsrätten säger att den här personen inte haft någon påverkan på granskningsprocessen. Det är helt otroligt, säger Markus Allard.

– Vi har dessutom åberopat alla namn som bevisning och man tittar inte på bevisen när man säger att det här har kommit till på laglig grund. Det är allvarligt att vi har åberopat bevis och man inte tittar på det, säger Markus Allard.

Överklagar

Han kommer ta fallet vidare för prövning i nästa instans och uppger att övriga i folkinitiativet får bestämma själva hur de gör.

– Vi kommer naturligtvis överklaga och jobba för att offentliggöra för allmänheten så man får se vilken typ av oseriös genomgång som har skett här. Det är väldigt obehagligt att institutioner kan vara så här lata och slarviga, säger Markus Allard.

SVT Nyheter Örebro har varit i kontakt med förvaltningsrätten i Karlstad som avstår från att kommentera Örebropartiets kritik.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.