Foto: SVT

Fackeltåg mot näthot

Uppdaterad
Publicerad

Idag, den åttonde mars 2016, är det tre år sedan 13-åriga Linn från Kumla tog sitt liv efter att ha blivit utsatt för nätpedofeli. På årsdagen anordnas en manifestation i Kumla mot hoten på nätet.

Allmänheten bjuds in till Fylstakyrkan i Kumla klockan 18 ikväll för att manifestera mot näthot. Under kvällen kommer Iréne Rosell och Christer Hellsten från Hallsbergspolisen föreläsa om ”det mörka hotet på nätet”.

Presentationen handlar om hur man, som ung och förälder kan skydda sig mot faror på internet, både gällande sexuella kontakter och mobbning. Därefter går deltagarna i ett fackeltåg till torget i Kumla.

Nätpedofilen

Vill förebygga

Manifestationen handlar både om att minnas den tragiska händelse när 13-åriga Linn tog sitt liv efter att ha blivit utsatt för en nätpedofil och för att förebygga att något liknande sker igen, berättar Lars-Inge Larsson som är pastor vid Fylstakyrkan.

– Vi ser nästan varje dag hur media rapporterar om att unga tjejer och killar blivit utnyttjade på nätet. Det finns ett behov av att lyfta och uppmärksamma de här frågorna.

”Alla känner sorg och smärta”

Den man som begick övergreppen och på så sätt drev Linn till självmord är idag frisläppt.  Lars-Inge Larsson berättar att Linns öde har satt spår bland Kumlaborna.

– Kumla är så pass litet att alla känner till det och jag skulle säga att alla känner en sorg och smärta över att det kunde hända här i lilla Kumla. Det blir ju ännu mer aktuellt såhär på årsdagen.

Sång och upprop

Vid 19-tiden ska fackeltåget anlända till torget.

– Där kommer vi ha ett upprop och framträdande med ett par sånger. Vi ska också tända marschaller för att visa att vi står enade i den här frågan, säger Lars-Inge Larsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Nätpedofilen

Mer i ämnet