Foto: SVT

Farligaste sexbrottslingarna snart ute

Uppdaterad
Publicerad

För farliga för obevakade permissioner – ändå kommer några av Sveriges värsta sexualbrottslingar snart att släppas fria. Justitieministern som ser brister i systemet menar att en lagändring ändå inte är aktuell.

Trots att kriminalvården anser att flera av Sveriges värsta sexualbrottslingar är för farliga för att få gå själva på permission kommer både Hagamannen, Kumlapedofilen att släppas under sommaren och om något år kommer även serievåldtäktsmannen som satte skräck i Örebro att släppas ut.

Samtliga har en förhöjd återfallsrisk och flera riskfaktorer – men då det står i skrivet lagen att intagna ska släppas efter att de avtjänat två tredjedelar av straffet spelar den bedömningen ingen roll.

Serievåldtäktsmannen Eliasson

– Det är så vårt system är uppbyggt, och vid en permission kan det vara andra faktorer som vägs in, säger verksjuristen Elisabeth Lager.

Ingen lagändring

Även justitieministern ser brister i det nuvarande systemet men trots det kommer det inte att bli aktuellt med en lagändring.

– Det är klart att jag ser en problematik, men man måste ge människan en chans att komma tillbaka så vi har inga planer på att ändra det i dagsläget, säger justitieminister Morgan Johansson (S).

Andra lösningar

Den villkorliga frigivning står skriven i lag och har ingen koppling till kriminalvårdens bedömning om återfallsrisk. Däremot kan det finnas andra lösningar.

– Det  är jättesvårt att ändra lagen, men det är domstolen som bestämmer hur långt ett straff ska vara och då kan man rimligen inte låta den tiden förlängas, säger Sven-Erik Alhem, före detta överåklagare. Däremot skulle polisen kunna ha ett ansvar för att övervaka de som blir villkorligt frigivna som bedöms som farliga.

Inte aktuellt med övervakning

Men regeringen kommer inte att satsa på övervakning heller. Däremot vill man se en förbättring av kriminalvårdens arbete för att få ned antalet återfallsförbrytare.

– Då gäller det att det finns en kriminalvård som ger bättre förutsättningar för att inte återfalla i brott, därför vill jag se ett bättre samarbete mellan kriminalvården och socialtjästen så att det finns något på andra sidan. det är en av våra stora prioteringar de kommande åren.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Serievåldtäktsmannen Eliasson

Mer i ämnet