Efter hoten på en skola i södra länet under gårdagen har nu flera av de inblandade eleverna stängts av. Foto: TT

Efter hot på skola – elever stängs av

Uppdaterad
Publicerad

Igår kallades polisen till en skola i södra länet där elever hotat andra elever. Flera av eleverna har stängts av och deras mobiltelefoner har beslagtagits. En anmälan om olaga hot har upprättats.

Skolchefen i kommunen berättar att händelsen börjar med att ett antal elever på skolan gick till rektorn och berättade att man kände oro och kände sig skrämda. Rektorn kontaktade omedelbart polisen som beslutade att göra en insats.

I anmälan står det att flera elever ska ha hotat att stänga in andra elever och skjuta dem. En elev har även visat en patron på skolgården.

Tvångsförflyttning av elever i Askersund

Under gårdagen kom uppgiften att tre elever var inblandade i händelsen, men i dag bekräftar Polisen i region Bergslagen att ytterligare en elev finns med i sammanhanget.

– Det handlar om fyra elever, säger polisens presstalesperson Stefan Dangardt.

”Elever känner oro”

Utifrån polisens bedömning behövdes skolan aldrig stängas och idag har skolchefen varit där och träffat skolledning och samordnare.

– Det finns elever som känner oro och då gäller det att fånga upp dem. De som känner oro ska ha nära att hitta en vuxen och det kan de göra i skolledningen, skolhälsan, pedagogerna eller hos övrig personal, säger skolchefen i den aktuella kommunen.

De berörda vårdnadshavarna informerades direkt av skolan och igår kväll informerades samtliga vårdnadshavare på hela skolan.

– Först gäller det att agera och sen kan vi informera, säger skolchefen.

Förhörts av polisen

Flera av de elever som var inblandade i gårdagens händelse har stängts av från skolan och deras mobiltelefoner har tagits i beslag. På frågan om de kommer att komma tillbaka till skolan svarar skolchefen såhär:

– Vår uppgift är att hantera skolgången för de inskrivna hos oss, men först måste vi agera utifrån vad polisen har haft för insatser. Hur skolgången sen kan se ut, det tar vi i steg nummer två. 

Polisen har hållit förhör med de fyra eleverna men vill inte kommentera vad som sagts.

– I fortsättningen kommer den fortsatta utredningen att handhas av socialtjänsten och vårdnadshavarna, säger Stefan Dangardt vid polisen i Bergslagen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Tvångsförflyttning av elever i Askersund

Mer i ämnet