Elever hotade andra elever på en skola i södra länsdelen i dag, och polis fick kallas till platsen. Foto: TT

Elever hotade andra elever – stor oro på skola i södra länet

Uppdaterad
Publicerad

Under dagen har polisen i Örebro län kallats till en skola i södra länet där elever hotat andra elever. En anmälan om olaga hot mot grupp har upprättats, och en husrannsakan har genomförts.

Det var vid 11.18 på torsdagen som polisen kallades till en skola i Örebro län. Det efter att elever som går på skolan hotat att skada andra elever.

Polisen ingriper också mot tre elever, som kan identifieras med hjälp av rektor och personal på skolan.

Tvångsförflyttning av elever i Askersund

– Det är elever som stått på skolan och förevisat detaljerat för andra elever genom att bland annat visa hotfulla bilder på vapen och bilder på elever, säger polisens presstalesperson Tommy Lindh.

”Undanröja alla risker för vapen”

Flera patruller skickades till skolan. Utifrån de uppgifter som framkommer genomförs en husrannsakan hemma hos en av skolans elever. Detta för att undanröja risken för åtkomst av vapen.

– Syftet var att undanröja alla risker för att vapen skulle hamna i händerna på de här eleverna, men jag vill inte gå in på vad den husrannsakan gav, säger Tommy Lindh.

Ovanlig händelse

Hoten skapade stor oro på skolan, men ingen person kom till skada och inga vapen har först in på skolan. Den här typen av händelser är ovanliga av flera anledningar, menar Tommy Lindh.

– Det är inte särskilt vanligt att vi finner anledning att agera så kraftfullt som vi gjorde i dag, och det är heller inte särskilt vanligt att hot förs fram på ett sådant sätt att det skapar så mycket oro och rädsla som den här händelsen gjorde i dag.

Överlämnat till socialtjänsten

Ingen person är frihetsberövad i det aktuella ärendet, som är överlämnat till socialtjänsten då det handlar om personer under 15 år. Tommy Lindh kan heller inte säga vad orsaken till hoten är.

– Det här är unga personer, så ärendet är överlämnat i sin helhet till socialtjänsten. Sedan får dem, tillsammans med skolans personal och elevernas vårdnadshavare, utreda bakgrunden. Men vi har upprättat en anmälan om olaga hot mot grupp.

Skolan öppen som vanligt

SVT Nyheter Örebro har sökt skolchefen i den aktuella kommunen, som under kvällen svarar via sms:

”Det var aldrig aktuellt att utrymma eller avbryta skoldagen vid skolenheten under torsdagen.

Utifrån fattade beslut och genomförda insatser av skolledning och polis är den gemensamma bedömningen att eleverna kan känna sig trygga och skolan ha verksamhet som vanligt imorgon fredag.”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Tvångsförflyttning av elever i Askersund

Mer i ämnet