Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Jan Olsson är statsvetare och förklarar varför det nya partiet Nyans plockar röster från etablerade partier som Socialdemokraterna. Foto: Helena Yohannes Magnusson/SVT

Nyans andra största parti i Vivalla: ”Kan påverka den stora politiken”

Uppdaterad
Publicerad

Det nya partiet Nyans gick fram starkt i Vivalla, där man blev andra största parti i två av tre distrikt, samtidigt som Socialdemokraterna tappar väljare.

– Det finns en misstro mot de etablerade partierna, säger statsvetaren Jan Olsson.

Partiet Nyans profileras som ett parti som främst vill verka för minoriteters rättigheter, där stort fokus ligger på muslimer.

Islamofobi, antisemitism, samiska rättigheter och vad partiet benämner som ”LVU-missbruket” är några av de frågor som partiet själva listar som viktigast på sin hemsida.

Två konkreta förslag som partiet gick till val på var att förbjuda koranbränningar och granska LVU, i fall där föräldrar upplever att de blivit orättvisst behandlade. Partiet har kritiserats av andra politiker för att vilja inskränka yttrandefriheten, men också för att sprida konspirationsteorier.

Framgång i enskilda bostadsområden

Partiet har lyckats fånga många röster i flera av landets socioekonomiskt svaga områden, även om det inte varit tillräckligt för att knipa mandat i varken kommunfullmäktige eller riksdagen.

I klippet förklarar Jan Olsson mer om varför partiet lockar väljare i områden som Vivalla och vad det kan få för följder.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.