Foto: SVT

Nya konflikter har vuxit fram på kritiserad universitetsavdelning

Publicerad

Efter att en person i ledande ställning på Örebro Universitet pekats ut för att ha trakasserat och kränkt anställda på en avdelning har en kartläggning av arbetsmiljön gjorts. Den visar på nya svårlösta konflikter på avdelningen. Samtidigt konstaterar man att anklagelserna om kränkningar inte går att utreda.

Anklagelserna om trakasserier, kränkningar och hot som gjordes mot en person i ledande ställning på Örebro Universitet (ORU) i slutet av 2017 går inte att utreda.

Det konstaterar teamet bakom en ny kartläggning av arbetsmiljön på den utpekade avdelningen. Anledningen är att anklagelserna gjorts i ett anonymt brev och att anmälarna fortsatt valt att vara anonyma. Detsamma gäller universitetets egen modell för att utreda kränkningar juridiskt.

Kränkningar på ORU

Nya konflikter har vuxit fram

Däremot har organisationskonsulten Maria Skoglund och den legitimerade psykologen Rikard Calmbro tittat närmare på den rådande arbetsmiljön på den utpekade avdelningen.

Slutsatsen som görs i rapporten är att det sannolikt har vuxit fram nya konflikter i kölvattnet av den tidigare. Både mellan arbetstagare och ledning men också inom arbetsgruppen.

En särskilt utsatt relation är den mellan doktorand och handledare: ”Lika många dörrar som en handledare kan öppna kan den också stänga.” Slutsatsen är därför att doktorander kan välja att inte lyfta fram konflikter utan lösa problemen själv.

Går inte längre att lösa med dialog

En orsak till att vissa medarbetare fortfarande upplever sig utsatta tror rapportskrivarna kan vara att universitetsledningen inte varit tydlig med vilka åtgärder som vidtagits för att förbättra arbetsmiljön. Inte heller kan det ha varit tillräckliga åtgärder för att vissa personer ska känna sig tillgodosedda.

Därför är det nu viktigt att konflikter hanteras på ett sätt så att alla parter vet vad de har att förhålla sig till, annars kan problemen eskalera.

Samtidigt konstaterar man också att avdelningen måste ha tydligare information kring vem man vänder sig till när man behöver hjälp eller hamnar i konflikt, hur informationen hateras och var den som känner sig utsatt snabbt kan få hjälp.

Undersökningen

Maria Skoglund och Rikard Calmbro har gjort privata intervjuer med 24 av de 33 personer som varit berörda. 19 personer har valt att svara på en anonym enkät. Det har varit frivilligt att delta i undersökningen.

Av resultaten framkommer bland annat att:

  • De flesta som svarat anger att arbetsmiljön just nu är bra, några hävdar det motsatta.
  • De allra flesta som deltagit har känt till en konflikt som eskalerade för 2-3 år sedan i samband med att ett projekt startade. Konflikten växte fram mellan seniora forskare men flera andra personer var också inblandade.
  • Medan de flesta vill att man går vidare och lägger allt gammalt bakom sig är det några som menar de åtgärder som vidtagits inte varit tillräckliga och att kränkningar fortfarande förekommer.
  • Majoriteten av de som svarat på enkäten anger att det finns konflikter som påverkar både trivseln och resultaten på avdelningen negativt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kränkningar på ORU

Mer i ämnet